Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la lansarea volumului "In Memoriam Radu Lupu"

Publicat: luni, 27 Noiembrie 2023 , ora 14.35

Duminică, 26 noiembrie 2023, în ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus desfășurat la Pavilionul Romexpo din capitală, a avut loc lansarea-eveniment a volumului bilingv "In Memoriam Radu Lupu", o inițiativă a Asociației Opus, concretizată în colaborare cu ARTEXIM, Editura Universității Naționale de Muzică din București și Radio România Muzical.

Dedicat personalității marelui muzician român stins din viață în 16 aprilie anul trecut, volumul reunește dialoguri în premieră cu personalități ale lumii muzicale internaționale și românești care i-au fost aproape acestei figuri emblematice a artei pianistice internaționale, un reper al interpretării muzicii clasico-romantice. Interviurile au fost realizate de Anca Ioana Andriescu, Marina Nedelcu, Larisa Clempuș, Ioana Marghita, Andreea Kiseleff, Mihai Cojocaru, Florica Jalbă, Petre Fugaciu, Cristina Gârbea, iar versiunea în limba engleză este semnată de Maria Monica Bojin. Volumul este îngrijit de Monica Isăcescu Lup și Ștefan Costache și se deschide cu o prefață semnată de Valentina Sandu Dediu.

Cei prezenți la lansare au revelat experiențe personale prețioase legate de omul și muzicianul Radu Lupu, pianistul incomparabil, de o rectitudine exemplară în raport cu muzica și cu publicul; personajul discret, dar atât de cald și de nuanțat în relațiile cu cei apropiați. Lumina personalității sale a radiat în toate evocările marcate de un profund respect pentru cel dispărut, care în 30 noiembrie ar fi împlinit 78 de ani.

"E foarte dificil să scrii despre un om pe care l-ai admirat toată viața. Mi-am adus aminte în această prefață de profesoara mea de pian, Marta Paladi, și de criticul muzical Alfred Hoffman. Ei sunt cei care m-au proiectat prima oară în lumea lui Radu Lupu și nu numai. Și-atunci, am pornit și eu pe acest fir ale rememorărilor, încercând să nu mă proiectez pe mine în prim-plan. Și am apreciat că nimeni din autorii cuprinși în volum nu a făcut lucrul acesta. Cartea are o valoare și prin numele care sunt cuprinse aici. Toți marii artiști s-au pus în umbră și personalitatea care strălucește - oricum, ar fi strălucit - rămâne Radu Lupu. Citind această carte, dincolo de faptul că înveți, te informezi și te emoționezi, trebuie neapărat să faci pasul următor și să te duci să asculți sau să reasculți pe Radu Lupu." - Prof.univ.dr.Valentina Sandu Dediu

Dirijorul Cristian Mandeal, a evocat cu nostalgie momente prețioase petrecute alături de pianistul Radu Lupu: "Eu pe Radu l-am cunoscut în copilărie. Am avut șansa să copilăresc împreună cu el, să creștem împreună, să fim prieteni foarte, foarte apropiați. Ba chiar să și cântăm la patru mâini în diverse lucrări, mai ales transcripții de simfonii - Mozart, Schubert, Beethoven, Brahms, Mendelssohn... cam toate aceste lucrări există și în versiune de patru mâini și noi ne distram în timpul verii citindu-le. Așa încât oarecum m-am apropiat și de simfonism tot prin Radu. Radu mi-a fost marele dascăl în sensul în care pentru mine a fost modelul suprem a ceea ce se poate face nu doar cu pianul, dar cu muzica în general. Radu Lupu a fost un garant al calității artistice românești. Asta îi datorăm noi lui Radu Lupu și pentru asta spun că ziua dispariției lui ar fi trebuit să fie o zi de doliu național."

Prezentă la eveniment a fost și Cristina Uruc - director interimar ARTEXIM: "Este de datoria noastră să nu uităm și să le reamintim tuturor cine este și cine a fost Radu Lupu pentru muzica internațională, pentru pianistica internațională și pentru România. Artexim a contribuit, într-adevăr, cu corespondența și cu legăturile pe care am reușit să le creăm între artiștii pe care i-am contactat și echipa editorială și muzicologică, cei care au făcut inetrviurile. Cu toții au primit foarte bine și foarte deschis propunerea de a contribui la acest volum."

Mihai Constantinescu, manager cultural și fostul director ARTEXIM, i-a conturat marelui pianist Radu Lupu un portret cald punctând aspecte necunoscute de public ale personalității lui: "N-a fost ușor să lucrez cu Radu pentru că Radu, în primul rând, era o persoană care dorea perfecțiunea și nu accepta să intre pe scenă decât în momentul în care considera că, da, poate să se prezinte la cel mai înalt nivel. La ultimul festival a venit cu acordeorul lui, a solicitat o anumită serie de pian, anumite ore de repetiții. A trebuit să schimbăm ora de desfășurare a recitalului pentru că el nu accepta să cânte la ora 5, când erau programate concertele de la Ateneu; și acel recital fantastic, memorabil s-a desfășurat de la ora 9 și jumătate. L-a caracterizat întotdeauna pe Radu modestia și faptul că s-a considerat un construct alături de ceilalți muzicieni al culturii și al muzicii și al artei pianului. Acest lucru s-a observat în toate recitalurile, în toate prezențele lui în România și, bineînțeles, în străinătate. Dar, încă o dată vă spun, ceea ce a vrut Radu să facă a fost perfecțiune și acesta este motivul pentru care nu a vrut să facă înregistrări decât cu mare greutate, nu a vrut să dea interviuri pentru a nu fi interpretat sau răstălmăcit, nu a vrut să facă fotografii. Sunt foarte invidios că aveți aceste fotografii de la ultimul recital."

Liliana Staicu, director al Centrului de proiecte culturale și evenimente Radio România: "Înainte de toate, trebuie să spun că mă bucur enorm că putem să găzduim aici, la Standul Radio România, lansarea acestui volum și pentru faptul că echipa, în marea ei majoritate, care semnează acest volum face parte din această instituție - Radio România. Cred că radioul este cel care poate să ducă mai departe imaginea acestui imens artist, acestei personalități unice difuzând aceste interviuri pe care le veți regăsi în volumul "In memoriam Radu Lupu", difuzându-i înregistrările, păstrând vie imaginea acestui artist realmente enigmatic pe care foarte puțini au reușit să-l descopere. Cred că este de datoria noastră să încercăm să facem tot ce putem ca arta lui Radu Lupu să dăinuie dincolo de viața sa."

Reportaj realizat de Ioana Țintea