Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la Gala „Callas 100"

Publicat: luni, 11 Decembrie 2023 , ora 12.37


În seara zilei de 8 decembrie, Sala Radio a găzduit un concert de gală prin care a fost marcat centenarul nașterii sopranei Maria Callas, al cărei talent excepțional a făcut să fie supranumită La Divina.

Cu prilejul acestui eveniment, publicul a putut asculta pagini din opere celebre din repertoriul Mariei Callas. Sopranele Aida Pascu, Daria Lupu, mezzosoprana Camelia Cuzub, tenorii Andrei Petre și Mihai Urzicana, baritonul Alin Munteanu și basul Alexandru Matei au evoluat ca soliști în compania Orchestrei Naționale Radio, avându-l la pupitrul dirijoral pe Ciprian Teodorașcu. Gala Maria Callas a beneficiat și de participarea Corului Academic Radio pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu.

Pe ecranele din foaierul Sălii Radio s-a derulat o expoziție virtuală de costume inspirate din ținutele Mariei Callas, realizate de tineri creatori români, între care s-a numărat scenografa Iulia Vișenescu: „Eu împreună cu colegele mele Ilinca Oprina, Daria Panait, Bianca Panait, Mara Mihai, Eliza Marian și Caliopi Chiriacescu ne bucurăm că am putut face parte din acest proiect minunat și că am putut expune în foaierul Sălii Radio. Pot spune că e o mare oportunitate pentru mine și mă bucur să fac parte din acest proiect. E o mare onoare să putem să comemorăm un asemenea muzician. Ea a fost o prezență superbă și mă bucur că am putut prin desen să arăt asta și lumii care vine la concert."

Pe parcursul serii, soprana Aida Pascu a adus la viață într-un mod sensibil arii precum cea a personajului titular din opera „Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea, „Vissi d'arte" - aria Floriei Tosca din opera lui Giacomo Puccini sau „Casta diva" - aria Normei din opera cu același nume de Vincenzo Bellini.

Soprana Aida Pascu: „Mă bucur că am avut onoarea să particip la acest eveniment în onoarea marii soprane Maria Callas. Repertoriul care a fost ales este, de asemenea, unul deosebit de frumos și expresiv din punct de vedere muzical, iar pentru mine este desigur o mare plăcere să cânt și, totodată, o mare responsabilitate să cânt arii celebre pe care și Maria Callas le-a interpretat."

La finalul concertului am adunat câteva impresii din public:

Soprana și profesoara Georgeta Stoleriu: „M-am bucurat să văd numai tineri aici. Ei nu că promit, ci sunt deja confirmați nu numai prin această seară, ba chiar înainte de acest eveniment. A fost o seară foarte echilibrată… totul, de la cap la coadă - orchestra, corul, toți soliștii. Mi-a făcut mare plăcere să urmăresc concertul!"

Ovidiu Fugaru, psiholog: „Mă bucur mult de această inițiativă de a crea un concert aniversar Maria Callas - 100 de ani de la naștere. Sunt un mare fan Maria Callas și deși inițial nu știam mare lucru despre acest spectacol, descopăr niște arii celebre interpretate de niște tineri și astă mă duce cu gândul la faptul că lumea nu o va uita ușor pe Callas."

Diana Fieraru, studentă: „Toți acești soliști tineri sunt foarte talentați și se vede că muncesc foarte mult. Sunt bucuroasă că avem oportunitatea să-i putem vedea live și să ne încânte cu munca lor bună, pe care ne-o arată din plin."

Excelența sa, doamna Sofia Gramatta, Ambasadoarea Greciei la București: „Este o zi importantă pentru Ambasada Greciei. Acest eveniment este absolut minunat și înseamnă foarte mult pentru comunitatea noastră de greci din România. Mulțumesc radioului românesc pentru organizarea acestui eveniment și pentru comemorarea marii noastre soprane Maria Callas!"

Reportaj realizat de Ana Sireteanu