Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la concertul Orchestrei de Cameră Radio 13 decembrie

Publicat: joi, 14 Decembrie 2023 , ora 13.52

În cadrul Stagiunii Muzicale Radio a avut loc ieri seară un nou concert susținut de Orchestra de Cameră Radio în fruntea căreia s-a aflat Johann Stuckenbruck. Despre cum a fost seara trecută aflăm din reportajul realizat de colega noastră, Ioana Țintea.

Dirijorul Johann Stuckenbruck a revenit la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio pentru concertul derulat aseară. Tânărul muzician, care a absolvit în 2017 Academia Regală de Muzică din Londra, a propus în deschidere Dansul celor șapte văluri din opera Salomeea de Richard Strauss, într-un aranjament semnat de Kenichi Ikuno.

Solistul serii a fost chitaristul Dragoș Ilie care ne-a oferi o versiune expresivă și sensibililă a Concertului pentru chitară și orchestră de Mario Castelnuovo-Tedesco. Artistul, câștigător în anul 2021 al bursei "Moștenitorii României Muzicale" oferite de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera a încântat publicul meloman de la Sala Radio prin tehnica sa strălucitoare și interpretarea sa plină de culoare. Cei prezenți l-au răsplătit pe solist cu aplauze îndelungi și s-au bucurat de bisul oferit de Dragoș Ilie - „Milonga" de Jorge Cardoso.

Iată impresii despre solist:

Chitarista Raisa Mihai: Mi s-a părut extraordinar și m-am bucurat din suflet să-l revăd pe bunul și dragu meu prieten Dragoș, care a venit tocmai din America să ne încânte din nou cu minunata lui interpretare a acestui concert extraordinar pe care am avut ocazia să îl ascult în această seară.


Cristina Ristescu
, economist: Este minunat băiatul acesta și este o întreagă poveste. Este și tânăr și foarte talentat. Este fascinant.


Cristina Lascu, realizator TV
: A fost o primă parte a acestui concert foarte specială, cu sonorități mai rar întâlnite. Mi-a plăcut foarte mult solistul, Dragoș Ilie, care este deja un virtuoz al acestui instrument. Ne-a cântat un concert pentru chitară și orchestră de Castelnuovo Tedesco. Muzica lui este foarte frumoasă, este modernă, dar în același timp este o muzică tonală.

În partea a doua a serii Ochestra de Cameră Radio a revenit pe scenă într-o formulă mai restrânsă pentru a interpreta Suita de balet "Carmen" scrisă de Rodion Scedrin, pe teme din opera lui Georges Bizet, o piatră de încercare pentru cei cinci muzicieni din cadrul partidei de percuție a ansamblului, care au rezolvat cu succes problemele tehnice întâmpinate.

La finalul serii am consemnat alte opinii de la cei prezenți:

Camelia Săvoiu, funcționar public: Pot să spun că am avut o stare de reverie și în prima parte și în a doua parte, dar în mod diferit. Mă bucur tare mult că am putut să ajung și că am ascultat o orchestră minunată și niște tineri instrumentiști absolut minunați.


Cristina Bobe, fotograf: Un concert de sărbătoare, așa l-am simțit. Prima parte m-a uns pe suflet, m-a liniștit foarte mult. M-a dus într-o stare de calm absolut și partea a doua m-a ridicat de acolo, dar tot pe niște note de bucurie.


Ruxandra Simion, dramaturg: Mi-a plăcut foarte tare. De obicei nu vin la concerte aici. Cred că nu am mai fost din copilărie și e o surpriză foarte plăcută. Mi-a plăcut foarte mult intensitatea muzicii și virtuozitatea solistului.


Mugurel Miron, inginer: A fost foarte frumos. N-am mai fost demult la un concert până acum, este adevărat, dar trebuie să ne mai facem timp și pentru asta.

Ioana Țintea