Cronici Înapoi

AUDIO. Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" la Școala nr. 98 din București

Publicat: joi, 21 Martie 2024 , ora 12.37

Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică derulat de Radio România Muzical înseamnă din 2014 și un program național în școlile românești datorită unui parteneriat încheiat între Radio România și Ministerul Educației. Gândit ca un sprijin pentru profesorul de muzică sau pentru dascălii care doresc să îl aplice la clasă, proiectul aduce muzica clasică mai aproape de copii în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor puse la dispoziție de Radio România Muzical care includ, atât o lucrare muzicală, cât și o poveste despre acea piesă muzicală.

Pentru a vedea concret cum funcționează acest program, am fost în vizită la Școala Gimnazială numărul 98 din Capitală și am intrat pe ușa clasei a VII-a C.

Când ascultați muzică clasică la școală cum vă face să vă simțiți?

- Mă relaxează. Mă pot concentra mai bine la oră.

Mai faci și altceva în timpul acesta când asculți?

- Nu.

Te concentrezi numai pe audiție?

- Numai pe audiție.

Continui audiția și acasă?

- Nu.

Doar la orele de muzică?

- Doar la orele de muzică.

Dar ai putea să asculți și acasă puțin?

- Aș putea!

Mai mult de 5 minute?

- Da.

Tu, asculți muzică clasică? Cum ți se pare faptul că asculți muzică clasică la școală?

- La fel cum a spus și colegul, mă face mă face să mă simt foarte relaxată și...

Îți schimbă starea de spirit?

- Cu siguranță mă ajută cumva să scap de toate grijile, când ascult muzică în general, nu doar muzică clasică. Dar, da..

Și ai putea să continui și acasă sau merge doar la școală?

- Aș putea și acasă, desigur!

Tu, cum te simți când asculți muzică clasică?

- Mă simt foarte relaxată și cumva îmi place să îmi închipui că eu cânt și să ma prefac că interpretez. Și cam asta...

Continui și acasă audiția?

- Câteodată mai ascult și muzică clasică, nu neapărat ce este la acest proiect 5 minute de muzică clasică, ci ce mai am eu în playlist.

Cu ce te ajută pe tine muzica clasică?

- Mă ajută să mă relaxez sau să intru într-o anumită stare de spirit, depinde ce simt pe moment.

Doamna profesoară de educație muzicală Andreea Năstase:

Cred că undeva în anul 2019 am aflat prima oară de acest proiect. Am fost curioasă să îl descopăr, apoi mi s-a părut o idee foarte interesantă. Ulterior am venit la clasă și am început să îl implementez. Bineînțeles că în primă fază m-am lovit de reacții. Au fost copii care au spus că sunt obișnuiți cu genul acesta muzical, pentru că ascultă acasă și am fost foarte încântată să aflu că încă se mai ascultă muzică clasică în casele românilor, dar și de reacții: Doamnă, dar de ce trebuie să ascultăm noi muzica aceasta. Un simplu motiv care mi-a venit în minte la momentul acela a fost că după sute de ani noi încă mai ascultăm muzica aceasta? Oare o fi vreun motiv suficient de puternic? Încet, încet s-au obișnuit și chiar au început să le placă. De ce? Pentru că erau lucrări muzicale care le ofereau o anumită stare de relaxare, de liniște. Erau agitați după anumite ore și aveau nevoie de acea gură de oxigen, să se reîncarce pentru a merge mai departe până la finalul zilei. Obișnuind copiii cu acest proiect am mers mai departe și în ziua de astăzi noi îl implementăm la toate clasele de gimnaziu, pentru că predau la toate. La începutul orei ei știu, mă așteaptă cu laptopul pornit, cu site-ul Radio România Muzical deschis, și audiem lucrările propuse de proiectul acesta. Mergem cu audiția mai departe în timpul orei poate și către alte piese și da, copiii s-au obișnuit și chiar a început să le placă. Făcându-le cunoscută această latură cred că îi ajută foarte mult în a se ghida și a face alegeri în viață potrivite pentru ei. Cu siguranță este benefic pentru orele de educație muzicală. Copiii, pe lângă faptul că sunt atenți la ceea ce ascultă, află informații pe care poate nu le pot afla din alte surse. Este benefic pentru ora de educație muzicală, iar ora ar fi cumva incompletă dacă n-aș mai avea acest proiect.


La Școala nr. 98 am întâlnit-o de asemenea și pe doamna directoare Ionica Dumitrescu, care ne-a mărturisit că proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică este implementat cu succes
în rândul elevilor:

Copiilor le place, iar Andreea predă la toate clasele de gimnaziu. Avem copii și copii. A prins absolut la toate clasele și cred că cel mai mult a prins la clasele unde copiii au un anumit profil emoțional, sunt mai energici, sunt ușor indisciplinați, nu au o relație cu familia acasă deosebită și au nevoie să fie atinși pe suflet. Și muzica reușește să-i atingă pe suflet și cumva se creează acolo, fără să ne dăm seama, doar dacă stai cu ei, un tot, o comuniune. Îi unește ca grup. Le spuneam să închidă ochii când ascultă muzică. Eu predau dezvoltare personală prin teatru și le pun muzică clasică ca ambient atunci când țin ora. Le-am pus o dată, le-am pus de două ori și acum în fiecare zi, copiii de clasa a V-a mă așteaptă cu muzica în surdină, muzică pe care ei nu o descoperă acasă, dar i-am făcut curioși. Am plantat sămânța și se duc și acasă unde au familie și ușor, ușor, de la școală pleacă în familie și poate reușim să creăm o societate care să asculte și muzică clasică, pentru că este clar că este balsam pentru minte și suflet, pentru că aici intervine și partea de cunoștințe, pentru că trebuie să afle ce compozitor. Ei se duc și caută, ce arie este. Trebuie să caute și atunci își îmbogățesc cultura generală. Ne bucurăm și vrem să continue acest program la nivelul întregii școli. Chiar și la cei mici au împrumutat modelul de bună practică și doamnele învățătoare. De asemenea, pun muzică clasică și intru ușor la câte o clasă și te atinge atmosfera de acolo, pentru că îi linișește. Ei desenează și astfel intervine interdisciplinalitatea. Nu putem decât să ne bucurăm și clar le face un bine copiilor.

Reportaj realizat de Ioana Țintea