Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Nicolae Racu

Publicat: sâmbătă, 7 Martie 2020 , ora 12.03

Sâmbătă, 7 martie 2020, ora 11:00, Orchestra Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”, dirijată de Nicolae Racu și de Andrei Ștefan Racu, va susține un concert aflat sub sigla „Clasic e fantastic - cum să înțelegem muzica” la Ateneul Român. Programul cuprinde opusuri de Ludwig van Beethoven, Piotr Ilici Ceaikovski, Johann Sebastian Bach, Grigoraș Dinicu și George Enescu. Având-o ca invitată pe cântăreața de jazz Irina Sârbu, acest eveniment este dedicat dirijorului Nicolae Racu, care împlinește vârsta de 75 de ani pe 8 martie. În următorul interviu, îl veți asculta pe dirijorul Nicolae Racu. 

Doresc să vă urez de pe acum la mulți ani și la cât mai multe apariții la pupitrul dirijoral! Din cei 75 de ani de viață, peste 50 i-ați dedicat muzicii și formării de tineri muzicieni. Dumneavoastră cum priviți evoluția acestei cariere îndelungate?

Ca o muncă continuă, permanentă, desfășurată în principal la, actualmente, Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti", o activitate care s-a desfășurat pe parcursul a 52 de ani. Iar activitatea principală, pe care am desfășurat-o în cadrul Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" s-a concretizat prin formarea câtorva mii, probabil, de instrumentiști, dintre care unii de o valoare absolut remarcabilă. Aș numi pe Mihaela Martin, Liliana Ciulei, Iosif Ion Prunner, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Viniciu Moroianu, Roxana Gheorghiu; concertmaeștri la diverse orchestre din țară și străinătate, cum este Lorenz Năsturică la Munchen sau Bogdan Zvorișteanu la Swiss Romande în Elveția, Adrian Florescu la Radio... am mai avut și o îndelungată perioadă activitate ca profesor la Școala Militară de Muzică, profesor de dirijat, unde am format generații întregi de ofițeri de muzică. Cred că la ora actuală sunt vreo 30-40 de colonei care sunt ofițeri de muzică.


Îmi aduc aminte cu plăcere că acum câțiva ani, când eram elev al Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti", am cântat și eu în concertele vocal-simfonice dirijate de dumneavoastră. Ce trebuie avut în vedere atunci când lucrați cu elevii de liceu?

În primul rând, ei când vin să urmeze cursul de orchestră sunt, de regulă, destul de bine pregătiți instrumental, dar nu știu să cânte într-un ansamblu. Este o activitate foarte complexă. Trebuie să știe foarte bine știma lui, dar să fie atent, să menajeze și pe ceilalți, vocile care trebuie să iasă și, în orice caz, știința de a cânta într-un ansamblu este ceva diferit de a cânta solo.


Pe lângă caracterul aniversar dat de imediata apropiere a zilei dumneavoastă de naștere, concertul de pe 7 martie se va desfășura sub sigla "Clasic e fantastic!", un proiect în care colaborați de multă vreme. Ce înseamnă proiectul "Clasic e fantastic!" pentru dumneavoastră și ce rol are acesta în stimularea gustului pentru cultură în rândul tinerilor?

Cred că rolul este imens. Este o idee a doamnei muzicolog Cristina Sârbu; cred că de cel puțin 10 ani se desfășoară acest proiect și contribuie în mod absolut esențial și substanțial la formarea publicului de concert, la formarea gustului pentru muzică a tinerei generații. Și este un lucru absolut extraordinar! În acest concert se cântă, în contextul a 250 de ani de la nașterea lui Beethoven, partea a IV-a din Simfonia a V-a și Uvertura Egmont. În contextul a 270 de ani de la trecerea în eternitate a lui Bach, se cântă două fragmente din Bach. E vorba de oficierea unei muzici, de onorare a marilor noștri creatori.


Interviu realizat de Vlad Ghinea