Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban

Publicat: marți, 15 Septembrie 2020 , ora 15.11

Singurul violonist român ajuns în semifinala Concursului Enescu 2020, într-un interviu acordat "la cald" în dimineața de după anunțarea rezultatelor.

Ce însemnătate are această competiție pentru dumneavoastră? Când v-ați hotărât să participați?

Concursul bineînțeles că este atât de faimos, încât toată lumea îl știe. Îl urmărim cu toții de mici. Anul trecut m-am hotărât să particip, cumva ca o ultimă șansă pentru că este ultima ediție la care pot participa din cauza vârstei. Mă bucur enorm și este o onoare pentru mine să ajung în semifinală și să fie cumva recunoscută munca pe care am depus-o.


Pentru primele două etape a trebuit să înregistrați o serie de lucrări, însă în ultimele luni, activitatea dumneavoastră a fost continuă. Amintim doar câteva recitaluri în Festivalul TamTam, Festivalul Musica Barcensis și un recital alături de violonista Luminitza Petre. Ați simțit că restricțiile impuse v-au oferit oportunitatea de a vă pregăti pentru concurs, pe lângă studiul pentru aceste evenimente?

Aș fi participat oricum, dar trebuie să recunosc că perioada asta de carantină mi-a prins foarte bine. M-am putut bucura de un studiu îndelungat și în tihnă, având timp să fac lucruri pe care poate le amân de ani de zile din cauza lipsei de timp. Deci, a fost ceva benefic, chiar dacă psihic destul de greu câteodată, din cauza nesiguranței, evident, a viitorului. Din fericire, în recitaluri am cântat și lucrări din cadrul concursului. Am încercat să le combin, să fie cât mai practic, ca să nu cânt în concurs direct lucrările... știți că trebuie o perioadă de acomodare, și cu cât sunt cântate pe scenă mai mult, cu atât se maturizează.


Vorbind despre efectele pe care le are pandemia asupra muzicienilor, care au fost avantajele și dezavantajele eforturilor de a înregistra lucrările pentru primele două etape?

Avantajul poate să fie, sigur, abilitatea de a repeta ceva. În concurs te duci și cânți o dată. Dacă ai noroc să fie bine, e bine, dacă nu, nu mai poți repeta. Pe înregistrări o poți face. În schimb, live există un anumit impuls care nu poate fi transmis pe înregistrare, așa că există riscul de a se pierde anumite senzații. Dar, per total, e o experiență foarte bună. E ceva nou și cred că toți o găsim oarecum benefică.


Ce ne puteți spune despre lucrările pe care le veți interpreta pe scena Ateneului Român în luna mai a anului viitor?

Aștept cu mare nerăbdare! Voi cânta Sonata a III-a de Brahms, Sonata a II-a de Enescu și Variațiuni pe o temă originală de Wieniawski, niște lucrări pe care le-am cântat de foarte multe ori de-a lungul anilor și le iubesc. În special, Enescu! Enescu să fie în cadrul concursului, Enescu în semifinală... este o senzație specială și aștept cu mare nerăbdareă


Și, în final, cum arată agenda dumneavoastră în următoarea perioadă?

Din fericire încep să se adune concerte, până acum fiind, evident, totul anulat. Este un viitor apropiat pozitiv. Sper să o ținem tot așa, să revenim pe cât posibil spre normalitate, să putem continua cu muzică, să ne putem bucura noi, să putem oferi publicului din nou ce ofeream înainte. Cu toții sperăm să se îndrepte lucrurile!

Interviu realizat de Petre Fugaciu