Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici despre turneul SoNoRo Conac

Publicat: vineri, 4 Septembrie 2020 , ora 10.49

Partea a doua a turneului SoNoRo Conac va începe astăzi, 6 septembrie, cu un concert susținut în incinta domeniului Cantacuzino de la Florești.



Deja ajuns la a VIII-a ediție, Turneul SoNoRo Conac continuă să promoveze spații arhitecturale de patrimoniu prin concertele susținute în incinta acestora. Primul concert va avea loc duminică, 6 septembrie. Unde și cum se va desfășura?

Este o mare bucurie că acum, la început de septembrie putem continua seria de concerte SoNoRo Conac 2020, într-un loc emblematic pentru România, în incinta Domeniului Cantacuzino de la Florești, binecunoscut publicului Micul Trianon, nu departe de Ploiești.


Repertoriul ales va fi în concordanță cu motto-ul festivalului, pe aripile vântului?

Pe aripile vântului, în acest an. A fost o invitație către publicul iubitor de muzică și de clădiri splendide, de patrimoniu valoros, de a părăsi orașele și a veni un pic spre zonele rurale, spre viața dans la campagne, cum se zice frumos în limba franceză, și cred că ne-a ieșit. În această duminică, la Florești, vom cânta și câteva compoziții mai rar ascultate cum ar fi Arioso și Allegro de concert de Stan Golestan pentru violă și pian, foarte conectat cu muzica populară, cu folclorul autentic românesc, cu toate că Stan Golestan a fost o persoană care a trăit aproape toată viața și a creat la Paris. Apoi, sunt bucuros că am putut include piese de Gabriel Faure, de Ravel, Ludwig van Beethoven evident.


Cum ați gândit ediția din 2020 a turneului?

Ca în fiecare an, am încercat să selectăm un număr mare de locuri emblematice din punct de vedere arhitectural, evident toate parte a unui patrimoniu extrem de valoros. A trebuit însă pe parcursul anului să schimbăm cu locuri care permiteau organizarea concertelor în aer liber. Astfel, Casa Alexandru Vlahuță de la Dragolsoveni a fost introdusă pentru prima dată în turneele SoNoRo Conac. Uitați cum vom fi duminică pe Domeniul Cantacuzino de la Florești. Apoi, am introdus Conacul Chiroiu de la Condeești în iulie. Urmează Complexul Muzeal din Bistrița sau parcul Castelului din Gilău, nu departe de Cluj. Acestea, inițial, nu erau incluse în Turneul SoNoRo Conac, dar cum cred că anul ăsta cei care reușesc să se definească și să acționeze rapid să schimbe planurile pot avea succes, pot în orice caz arăta tuturor că este posibil chiar și în acest an deosebit de complicat să organizeze evenimente culturale, respectând evident toate normele de securitate. Pentru noi a fost foarte important să nu amânăm sau anulăm turneele SoNoRo Conac, nici Festivalul SoNoRo care începe în luna noiembrie, nici Festivalul SoNoRo Musikland, ediția a II-a, pe care l-am organizat la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august... Deci, cred că turneul din acest an este unul dintre cele mai pitorești pentru că în nici un an nu am organizat atât de multe concerte în aer liber. Și concertele în aer liber sunt legate de o foarte mare doză de imprevizibil, de poezie, de să cânți muzică de cameră cu păsărelele, cu animalele dimprejurul curții castelului, palatului, conacului sau muzeului. La București, când am cântat în reședința BRD pe Scena 9 de pe strada Ion Luca Caragiale, am avut o mare surpriză pentru că am fost anturați pe parcursul celui de-al doilea concert de o mică orchestră de cameră de greieri. Publicul a fost transpus imediat undeva, în afara Bucureștiului, la răcoare, în mijlocul unei poienițe. Splendid!




Interviu realizat de Maria Isabela Nica