Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Dana Ciocârlie

Publicat: miercuri, 4 Martie 2020 , ora 16.50

Dana Ciocârlie concertează alături de Orchestra Națională Radio sub bagheta lui Frédéric Chaslin. Pianista va interpreta partitura solistică în cadrul Simfoniei a II-a The Age of Anxiety de Leonard Bernstein.

E adevărat că n-am mai fost demult cu Orchestra Națională; am cântat de vreo două ori cu Orchestra de Cameră și a fost foarte emoționant. Nu mi-am mai regăsit atât de mulți din foștii mei colegi. Mă bucur că sunt multe fețe tinere și par foarte entuziaști.


Să ne vorbiți despre lucrare, vă rog!

Bernstein - această simfonie este, de fapt, un fel de poem muzical, de altfel inspirat de un poem al lui W. H. Auden, care se cheamă tot "Vârsta anxietății", scris după al doilea război mondial. Este un substrat filosofic, o stare a umanității în care izolarea se face din ce în ce mai perceptibilă, comunicarea pervertită în care ai impresia că spui ceva dar de fapt nu se înțelege; e totul, așa, superficial. Începe ca o rugăciune și se termină într-un mod foarte apoteotic, deci cu multă speranță. Am mai cântat cu Frederic ca și dirijor la Théâtre des Champs-Elysées acum doi ani și jumătate, Concertul de Schumann, dar am cântat și piese de-ale lui, pentru că dânsul e și compozitor - piese de pian solo deocamdată și aștept să scrie un concert - și am cântat și la patru mâini cu el de câteva ori, ca pianist. Am foarte, foarte mare încredere, mă bazez pe dânsul pentru că are o viziune foarte înaltă și foarte bogată asupra muzicii. De fiecare dată mă bucură și mă îmbogățește colaborarea cu el.


După concertul de vineri, ce proiecte urmează pentru dumneavoastră?

Am de cântat mai multe concerte de muzică de cameră, între care premiera unui trio al unei compozitoare franceze. Am de cântat la Parlement de Bretagne la Rennes un recital pe 21 martie și la sfârșitul lui martie am de două ori Concertul de Schumann la Strassbourg. Și, între timp, mai înregistrez pentru că am un proiect discografic care e împărțit pe mai multe luni cu tot felul de invitați surpriză. Cam jumătate sunt piese de pian solo, dintre care Jocul dobrogean, Toccata de Paul Constantinescu; tot felul de muzici, mergând de la Mozart până la Paul Constantinescu. Cu invitați care sunt prieteni din tot felul de orizonturi muzicale - este un cântăreț autor de chanson francaise și actor cu care am colaborat multă vreme, Philippe Katerine, cu care voi cânta Poulenc; o cântăreață de muzică idiș; de asemenea, o altă cântăreață de muzică de variété, Juliette Armanet, dar și pianista Anne Queffelec, violonistul Gilles Apap.

Interviu realizat de Petre Fugaciu