Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Horia Sabin Drăgoi, președintele Festivalului de Arte Câmpina

Publicat: marți, 2 Iulie 2019 , ora 11.48

Pe lângă cursurile de vară și masterclass oferite în muzică, arte plastice, teatru și creație literară, festivalul oferă recitaluri și spectacole, vernisaje și cenacluri literare, astfel încât publicul se va putea bucura de o perioadă culturală deosebit de intensă, iar cursanții vor beneficia de numeroase oportunități de afirmare. Cum a fost posibilă extinderea și dezvoltarea atât de rapidă a festivalului, având în vedere faptul că este totuși un festival tânăr?

Cu multă dăruire, cu multă pasiune, cu foarte, foarte multă implicare, cu dorința unui nucleu organizatoric mic de a face ceva frumos, inedit, ceva ce, după părerea mea, are caracter unic în peisajul multiplelor cursuri de măiestrie organizate în țara noastră. Când spun caracter unic, mă refer la sincretismul gândit în manifestările artistice, la ineditul faptului că în cadrul seratelor muzicale profesorii, dascălii, cei care susțin cursurile de măiestrie vor evolua pe scenă împreună cu învățăceii lor, cu elevii cursanți. Când spun caracter unic și inedit, mă refer la o serie de zece concerte, manifestări artistice care uneori au cuprins și vernisaje de artă plastică derulate încă din luna noiembrie a anului 2018 cu o frecvență, de regulă, lunară, intitulate Prologul festivalului - manifestări artistice care au gândit omagierea compozitorilor români atât din cei în viață, cât și din cei care ne privesc din înaltul și seninul cerului.


De ce ar fi nevoie ca acest festival să funcționeze și să capete longevitate?

Cred că în primul rând este nevoia acută de îndrumare, de formare și educare a tinerei generații în plan artistic, o generație efervescentă gândesc eu, precum și din dorința de a veni în permanență cu ceva nou pe piața aceasta a cursurilor de măiestrie. Astfel, în acest an, ca o noutate, avem cursuri de jazz - jazzul care poate este puțin văduvit în peisajul nostru preuniversitar, dar noi, românii, dispunem de resurse frumoase în ceea ce privește manifestările artistice organizate și pe tărâmul acestui gen complex muzical.


Interviu realizat de Maria Isabela Nica