Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dorin Ioniță - directorul Lanto Communication

Publicat: vineri, 21 Decembrie 2018 , ora 15.57

Cum ați compara concertul "Iarna magică" din acest an cu edițiile trecute?

În primul rând, din punctul meu de vedere, este al 100-lea concert făcut de Lanto Communication la Ateneul Român, din decembrie 2011 până acum. Din punctul meu de vedere, înseamnă o mare bucurie. În același timp, poate că înseamnă o experiență acumulată. Cred că cel mai bine publicul ar trebui să dea o notă și să spună "Da, am învățat ceva în cele 100 de concerte de până acum." Din punct de vedere artistic, și Orchestra Română de Tineret a căpătat o experiență de-a lungul timpului, pentru că primul concert de care vă spuneam - concertul nr.1 - a fost cu Orchestra Română de Tineret... și primul lor concert. Între timp, ne-am maturizat probabil, am învățat multe lucruri... asta pot să spun despre concertul de anul ăsta, comparativ cu celelalte.


De-a lungul celor 100 de concerte au existat provocări?

Foarte multe. În aceste 100 de concerte am inclus și "Vara magică", firește. Nefiind muzician, și aici am căpătat experiență și provocări au fost în permanență și din punct de vedere artistic. Punem, nu neapărat în balanță, punem în context Orchestrele de Tineret europene cu Orchestra Română de Tineret, artiști de mare valoare care au venit și au concertat sper și îmi doresc să fi adus un plus de experiență și un plus de valoare totodată.


Având în vedere că Lanto Communication organizează de ani buni "Vara magică" și "Iarna magică", ce înseamnă pentru dumneavoastră acest termen titular - magia - în relația cu muzica mai ales?

Este ceea ce ne provoacă fiecăruia dintre noi muzica adevărată, muzica de calitate și interpreții de calitate, acea magie sufletească, acel lucru nedefinit, poate nepalpabil dar simțit cu toată forța, cu toată trăirea ființei noastre. Este ceea ce eu simțeam când ascultam muzica de bună calitate, acea magie care se creează în suflet. Nu i-am găsi un alt nume pentru că nu era palpabil, ci doar ceea ce simțeam.


După cum ați spus, Orchestra Română de Tineret pare un invitat nelipsit de la acest gen de manifestații. Acest fapt se datorează unei preferințe personale sau preferinței publicului?

Când am pornit cu Orchestra Română de Tineret, abia luase ființă. Nu putea să fie o preferință a publicului pentru că nu era cunoscută. Eu am crezut în visul lui Marin Cazacu de a crea această orchestră, i-am simțit dorința și m-am alăturat lui să creăm un viitor, să dăm o direcție tinerilor, pentru că doar cultura și educația pot să ducă la civilizație și la bunăstare chiar. Trebuie în permanență să luptăm pentru învățământ și pentru cultură.

Interviu realizat de Petre Fugaciu