Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dorin Ioniță, director general al Lanto Communication

Publicat: marți, 9 Iulie 2019 , ora 11.54

În data de 10 iulie începe ediția cu numărul opt a festivalului Vară magică, serie ce propune concerte săptămânale publicului bucureștean.


Festivalul "Vară magică" se desfășoară în perioada 10 iulie - 21 august, aducând două concerte în fiecare săptămână - miercurea și joia - la Ateneul Român. Pentru început, vă rog să ne vorbiți despre orchestrele de tineret invitate, una din tradițiile seriei.

Orchestra Română de Tineret va avea două programe în această stagiune sau în acest festival. Vorbim despre 18 iulie cu Cristian Mandeal, unde-l avem solist pe Ștefan Cazacu. Orchestra Română de Tineret va mai fi prezentă pe scena Ateneului Român în 8 august - dirijor tot Cristian Mandeal. Acest concert va avea loc înainte de plecarea la Hamburg, un concert pe care l-am numit "Călătorii romantice și moderne".

Va mai fi prezentă Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijor Horia Andreescu. Și, ca în fiecare an, avem și orchestre invitate; Orchestra Națională de Tineret a Danemarcei, unde solist la flaut va fi un român - Ștefan Diaconu. Pe urmă, vom avea Orchestra de Tineret a Portugaliei și vom încheia cu Orchestra Națională de Tineret a Olandei, pe 21 august, care va încheia și festivalul.


Festivalul se deschide însă cu Orchestra Virtuosi din București.

Este prima orchestră privată din România. Ea a luat ființă încă din anii '90; fondator - Horia Andreescu, cel care va și dirija această orchestră a virtuozilor din București și-l vom avea solit pe Serghei Malof. Va fi o seară integral Beethoven.


Din cadrul acestei ediții nu lipsesc însă nici muzicieni celebri în formații camerale - de la Alexandru Tomescu și Omar Massa, la Răzvan Suma alături de Rafael Butaru și Constantin Sandu. De-a lungul anilor, ați observat vreo diferență în felul în care sunt percepute recitalurile camerale spre deosebire de concertele simfonice?

În ultimii ani am constatat că recitalurile camerale și muzica barocă sunt din ce în ce mai cerute și din ce în ce lumea se apropie mai mult de recitalurile camerale și de muzica barocă. Din fericire, nu în detrimentul orchestrelor simfonice.


Interviu realizat de Petre Fugaciu