Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: marți, 17 Decembrie 2019 , ora 13.41

Corul Academic Radio sărbătorește Crăciunul din acest an printr-un concert, cel din 17 decembrie, intitulat Festum Hibernum. De unde pornește titlul concertului? la o primă vedere, ne amintește de Alexandru Pașcanu.

În minte și-n suflet am avut această minunată lucrare a lui Alexandru Pașcanu, cu care vom și încheia concertul nostru Festum Hibernum, festivitate de iarnă. Așa am dorit să numim întregul nostru concert.


Din repertoriul vast dedicat perioadei Crăciunului, ce lucrări va avea publicul ocazia să audieze?

Am structurat concertul în două secțiuni. O primă secțiune vizează repertoriul internațional. Pot menționa aici Benjamin Britten – A ceremony of Carols, cunoscută în general publicului amator de muzică corală din concertele Corului de Copii Radio; este un ciclu de piese destinat sărbătorilor de Crăciun scris de Britten pentru cor pe voci egale, dar Iulius Harrison a realizat un aranjament pentru cor mixt și iată-ne prezentând, cred în premieră la Radio cel puțin, acest ceremonial de colinde al lui Britten. După aceea, sigur că vom aduce în atenția publicului câteva pagini muzicale baroce, cum ar fi un extras din Oratoriul Mesiah de Handel și vom încheia această primă secțiune cu cele patru motete dedicate perioadei de Crăciun scrise de Francis Poulenc. Iar în a doua parte a concertului o să supunem atenției publicului câteva colinde de inspirație populară. După cum se știe, colindele aveau la început o funcție ritualică, erau destinate diferitelor scopuri – pentru fertilitate, rodire, belșug. Sigur că, peste timp, semnificația inițială a colindelor păstrează doar atmosfera aceasta sărbătorească, or, ticmai acest lucru am dorit să-l surprindem în omentul în care am decis să începem partea a doua cu Ritualul de statornicie, o lucrare deosebită aparținând compozitoarei Felicia Donceanu, care are și o semnificație aparte prin aceea că la un moment dat corul rostește ”Rămânem aici, neclintiți”. Pe undeva nu vă ascund faptul că am vizat și această sărbătoare a noastră, a românilor, 30 de ani de la Revoluția din 1989. După aceea, sigur, trecerea este prin repertoriul coral românesc; compozitori precum Constantin Arvinte, Sigismund Toduță, Vinicius Grefiens, Dan Buciu, Adrian Pop sau Costică Andrei – colinde de inspirație laică sau cântece de stea. Și, în final, vom încheia concertul așa cum menționam la început, cu acest poem minunat al lui Alexandru Pașcanu – Festum Hibernum, care reprezintă practic o sinteză a întregii perioade cuprinse între sărbătoarea Crăciunului și Anul Nou.


Interviu realizat Alexandra Scumpu