Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Berti Barbera

Publicat: luni, 1 Aprilie 2024 , ora 16.39

Big Band-ul Radio va susține joi, 4 aprilie, de la ora 19:00, un concert intitulat The Magic of Funk. Invitații orchestrei conduse de Simona Strungaru sunt vocalistul Berti Barbera și basistul Adrian Ciuplea. Mai multe informații despre evenimentul programat ca de obicei la Sala Radio, într-un interviu cu Berti Barbera.

Ne aflăm din nou în fața unui proiect inedit. Nu-mi amintesc să fi fost până acum un recital de funk de o asemenea amplitudine în România. Ce poți să ne spui despre acest proiect? Cum s-a născut "The Magic of Funk"?

Mă simt răsfățat pentru că vorbim destul de frecvent în contextul unor premiere la care particip, împlinindu-mi vis după vis. Dacă acum treizeci și ceva de ani visam să-mi aud vocea pe un vinil, după aceea, doream să cânt cu un big band... iată că acum particip la un proiect nou, propus de big band - e foarte important de știut. Este un concert al Big Band-ului Radio dirijat de Simona Strungaru care, în bună parte, este și inițiatorul proiectului împreună cu soțul ei, trompetistul Sebastian Burneci. De cele mai multe ori ei vin cu aceste idei în care publicul are ocazia să cunoască esența anumitor genuri muzicale consacrate. Au făcut "The Magis of Swing", s-au gândit să facă "The Magic of Funk", care mi se potrivește ca intenție și ca preferințe și ca tot ce vrei.

Deci, eu împreună cu basistul Adrian Ciuplea participăm în calitate de invitați în acest concert și mă bucur că eu pot exersa anumite maniere de interpretare, să cânt anumite piese pe care mi le doream.

Din toate punctele de vedere, acest eveniment merită văzut cel puțin în ceea ce privește entuziasmul nostru de a întâmpina repertoriu nou și de a aborda muzica într-o manieră mai relaxată, pentru că foarte mulți văd noțiunea de funk ca pe ceva nonconformist. Funk-ul este o multicolorare prin care noi încercăm să trecem diverse piese compuse măiastru de alții.


Aș vrea să lămurești puțin noțiunea de funk - pentru cei care nu o au prea clară - în relație cu jazz-ul, fiindcă vorbim de un big band de jazz în esență.

Funk-ul este un mod mai amplu de a rezona într-un cadru muzical. E foarte greu să descriu în cuvinte pentru că, iarăși, la fel cum e swing-ul sau la fel cum e bună parte din blues, vorbești de ceva ce ar trebui să simți. Și e destul de dificil. Ceea ce e clar este că funk-ul în momentul în care-l auzi, îl simți.

... și are o conexiune naturală cu jazz-ul.

Are o conexiune naturală cu jazz-ul pentru că provine din cultura afro-americană. Muzica asta poate uni oamenii într-o bună dispoziție generală prin ritmică, în primul rând, prin conexiunea integrală a orchestrei și prin acel puls pe care îl primești și pe care-l simți și care te face să te miști.


Prin expresia "printr-o bună dispoziție generală" cred că ai anticipat atmosfera care va fi joi seară la Sala Radio. Dacă poți să ne detaliezi, în final, câte ceva despre repertoriul abordat. În mare, cam ce vom asculta în concertul de joi?

După cum am spus, este concertului Big Band-ului Radio. Ei vor avea câteva piese instrumentale, care aplică ritmul și stilistica funk pe diferite piese - de la Buddy Rich până la Miles Davis. Vom fi invitați eu și Adrian Ciuplea separat. Adrian Ciuplea va cânta teme cum e Tutu a lui Miles Davis și The chicken a lui Jaco Pastorius, care țin foarte mult de basul din funk, care este extrem de important. Eu voi cânta câteva piese care beneficiază de tratamentul funk, cum ar fi o piesă Beatles, o piesă Phil Collins și câteva clasice de la Tower of Power - unul dintre cele mai rezonante nume din zona californiană a funk-ului, trupă din anii '70. Îl vom evoca pe James Brown, desigur, la fel cum în scurtele mele intervenții vorbite voi explica un pic despre ce înseamnă funk și despre motivul pentru care noi ne dorim ca acest mod de manifestare să fie considerat un gen distinct și cu un rol extrem de important în istoria muzicii, la fel ca alte genuri.

Într-un final, dintre toate genurile care te fac să te bucuri din plin de muzică, funk-ul este o poveste pe care lumea trebuie să o știe. E născută din tradiție, din comunitate, are energie, are atitudine, speranță... Deci, sunt lucruri de care toți avem nevoie și pe care să le simțim împreună.

Interviu realizat de Viorel Grecu