Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrada Crișan, secretar artistic al Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Publicat: miercuri, 10 Aprilie 2024 , ora 10.00

În perioada 8 - 13 aprilie se desfășoară Cluj Chamber Music Festival - o manifestare ajunsă anul acesta la ce-a de a doua ediție. Despre suita de manifestări - Andrada Crișan, secretar artistic al Operei Naționale Române Cluj-Napoca într-un dialog cu Ioana Țintea.

 

 

Doamnă Andrada Crișan, Cluj Chamber Music Festival a ajuns la cea de-a doua ediție. Privind în urmă, cum a venit ideea proiectului și cum a evoluat față de ediția precedentă?

Anul trecut a fost prima ediție a Cluj Chamber Music Festival și s-a desfășurat în perioada 20-23 februarie și a durat doar patru zile. Am încercat pe cât posibil să aducem în fața publicului clujean un nou festival de muzică camerală având în vedere că nu sunt atât de dese aceste evenimente, să oferim publicului și un cadru mai intim în planul cultural. Anul acesta, am mărit puțin festivalul. Cea de-a doua ediție este în desfășurare în perioada 8-13 aprilie. De la patru zile am ajuns la șase zile și ne bucurăm în continuare de sprijinul Băncii Naționale Române. Acolo ne-am susținut concertele și anul trecut, în cele patru zile, iar anul acesta cinci dintre recitaluri se vor desfășura la sediul Băncii Naționale Române. Ultimul va avea loc la biserica evanghelică Pietati.


Spectrul repertorial este unul foarte extins și divers atunci când ne referim la muzica de cameră. Ce va asculta publicul clujean pe parcursul acestui festival, până în data de 13 aprilie?

Avem șase recitaluri. Am avut un cvintet de Antonin Dvorak. Ulterior, am avut o suită pentru trio contemporană de o tânără compozitoare de la Conservatorul din Cluj și am finalizat cu niște aranjamente pentru cvintetul de alamă al Operei Naționale. Va fi un recital de lieduri din creația compozitorului Johannes Brahms. Vom avea Serghei Rahmaninov, tot un recital de lieduri. Joi, vor fi studenții Academiei de Muzică cu un program divers; ei vor fi doar în formații camerale instrumentale prezenți. Vineri vom avea tot un recital de lieduri; va interpreta tenorul Marius Vlad Budoiu. Și sâmbătă vom avea lieduri. Fiecare eveniment are cumva o tematică proprie. Am avut "Les couleurs de la musique" - acesta a fost și titlul. Ansamblul a fost Cvintetul Couleurs. Și ne-am gândit pentru fiecare seară să avem o tematică separată în funcție de repertoriu.


Cine sunt artiștii care vor evolua în Cluj Chamber Music Festival?

Va fi baritonul Florin Estefan, acompaniat de pianiștii Csiky Boldizsar și Oana Csiky. Joi, vom avea studenți de la Academia Națională de Muzică, mai multe formații de acolo. Vineri, va fi tenorul Marius Vlad Budoiu acompaniat de pianista Larisa Pentea. Iar sâmbătă, vor fi două membre din studioul nostru "Lya Hubic" acompaniate de Lelia Serafinceanu la pian.


Ce impact are pentru Opera Națională Română din Cluj-Napoca organizarea unui astfel de eveniment care depășește granițele scenei lirice?

Este puțin solicitant pentru că, la Banca Națională a României, toți invitații noștri, publicul, trebuie să fie legitimați, și-atunci accesul este limitat oarecum, dar ne bucurăm că avem susținerea publicului. Am primit numeroase cereri, am avut foarte mulți oameni pe lista de așteptare pentru evenimente. Este puțin provocator, dar ne bucurăm că vedem oamenii destul de interesați să ia parte la acest eveniment.


Pe termen lung, care este viziunea dumneavoastră pentru ca acest festival să devină un element consacrat al vieții culturale din Cluj-Napoca?

Noi ne dorim să realizăm anual festivalul și ne dorim bineînțeles să avem și formații consacrate. Ne bucurăm că vedem din ce în ce mai multă implicare din partea celor din Cluj, în special a instituțiilor de cultură care ne susțin, și mi-ar plăcea să evoluăm în edițiile următoare și să încercăm să găsim și mai multe colaborări.

Interviu realizat de Ioana Țintea