Cronici Înapoi

AUDIO. 'Game Heroes' - la Sala Radio

Publicat: vineri, 4 Mai 2018 , ora 23.39

Concertul susținut vineri, 4 mai 2018, de Orchestra Națională Radio a fost unul atipic. Intitulat "Game Heroes", evenimentul a adus pe scena Sălii Radio muzică desprinsă din jocuri video.

Cu Stefan Geiger la pupitrul dirijoral, Orchestra Națională Radio ne-a invitat ieri seară să cunoaștem un nou univers - cel al muzicii din jocurile video. Coloane sonore din jocuri celebre ca Angry Birds, Super Mario sau The Legend of Zelda au fost prezentate pe scena Sălii Radio în aranjamente orchestrale ale unor tineri compozitori.

"Apreciez această inițiativă pentru că prin combinarea jocurilor video - metoda de relaxare preferată a tinerilor - cu muzica simfonică se obține, iată, un rezultat foarte bun. Văd că este un mod de a atrage publicul tânăr spre sălile de concerte. Muzica îi însoțește pe durata jocului, dar prezentarea ei în acest mod, într-o sală și cu un ansamblu simfonic, îi amplifică farmecul, astfel că tinerii jucători pot descoperi o lume nouă." - Excelența sa, d-l Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București, vorbind despre concertul de ieri seară de la Sala Radio, un eveniment intitulat "Game Heroes".

În cadrul proiectului organizat de Radio România și Institutul Goethe a avut loc și un concurs de Game Music, la care au participat trei tineri compozitori români: Bogdan Pintilie, Ionuț Teodorescu și Victor Filip. Ei au creat partituri orchestrale pentru trailer-ul jocului "Dreams", fiind selectați de Institutul Goethe în urma unui workshop organizat în noiembrie 2017. Lucrările au fost interpretate de Orchestra Națională Radio, cu Stefan Geiger la pupitru, iar câștigător a fost desemnat Ionuț Teodorescu.

Ionuț Teodorescu: ”Pentru mine a fost cel mai important moment din viața mea până acum - sper să fie cât mai multe. A fost o oportunitate incredibilă pentru mine de a mi se cânta o piesă de o orchestră profesionistă precum Orchestra Națională Radio și o onoare. Cred că în muzica de film și în muzica pentru jocuri cuprinzi toată această paletă a muzicii, pornind de la muzica ușoară până la muzica de secol XXI. Și să înglobezi toate lumile este incredibil! Ceea ce îmi doresc eu pe viitor este ca eu să ajung să produc muzică de film, muzică de jocuri, muzică în zona asta artistică. Pare a fi dragostea cea mai mare și n-am de gând să renunț nicidecum la asta.”

Concertul de ieri seară de la Sala Radio a fost comentat de muzicologul Valentina Sandu Dediu: ”N-a fost deloc unul obișnuit și a fost unul foarte binevenit. Așa cum a spus-o și dirijorul, e un mod de a educa publicul tânăr care poate intră pentru prima oară într-o sală de concert și poate că va reveni și pentru altfel de concerte. Noi nu suntem obișnuiți, într-adevăr, cu muzica jocurilor video separată de jocurile video, dar iată că e o idee foarte bună. Se apropie puțin de muzica de film, are același spectaculos și aceeași atracție și, uneori, am ascultat muzici excelente în seara asta. Cred că cel mai important lucru este faptul că cei trei tineri și-au ascultat piesele simfonice cu Orchestra Radio într-o sală plină. Și, iarăși, este meritul dirijorului, pentru că în principiu ar fi trebuit să aleagă o singură partitură. Iată că el a ales trei. Asta mi se pare foarte bine din partea lui, faptul că le-a dat șansa să se confrunte cu orchestra, cu repetiții, cu public ș.a.m.d. Cred că ăsta e premiul cel mai important.”

Fotografii realizate de Alexandru Ciumpy Dolea - Radio România



Reportaj realizat de Lucian Haralambie