Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul 'Zilele Muzicale Româno-Americane' de la Sibiu și-a deschis porțile

Publicat: joi, 2 Iulie 2020 , ora 10.58


Ieri seară, 1 iulie, au avut loc primele concerte din cadrul Festivalului "Zilele Muzicale Româno-Americane" în fața Sălii Thalia, pe "cea mai frumoasă stradă din Sibiu", așa cum este numită strada Cetății de câțiva ani.

Despre deschiderea seriei aflăm mai multe din materialul realizat de Lucian Haralambie.



"Cât ne bucurăm să dăm startul concertelor în aer liber de la Sibiu! Așteptam cu toții să ne revedem!"

Dirijorul Cristian Lupeș, Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, la începutul primului concert de ieri seară din cadrul Festivalului "Zilele Muzicale Româno-Americane". Seria a debutat cu recitalul "O harpă de poveste".

Proiectul aduce pe scenă povestea unui instrument original, construit în 1827, păstrat într-o stare excepțională, instrument care aparține unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familia Iușceanu-Corjos. Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944. Protagoniști - pianista Oxana Corjos, clarinetistul Petru Pane și harpista Maria Bîldea care a vorbit despre acest proiect.



"A început de la ideea Oxanei să scoatem această harpă să fie ascultată. Pentru că, acum un an când eu am venit din Grecia, după 32 de ani de călătorie-exil, știam că are o harpă acasă. Am mers la ea, mi-a harpa acasă. Era nefuncțională atunci. Am curățat, am pus corzi, am gândit, m-am răzgândit... așa, cam în două săptămâni de nedormit, adică zi și noapte am încercat să o readuc la viață. A început să sune și... am povestit."



O istorisire ce readuce parfumul muzical al secolului al XVIII-lea sau al epocii de început de secol al XIX-lea cu o serie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul și pianul, repertoriul ajungând până în secolul XX. Lucrări de Bach, Häendel, Schubert, Dan Dediu, Darius Milhaud și Bela Bartok au fost interpretate ieri seară. Cum a fost revenirea pe scenă pentru Maria Bîldea după perioada de izolare?

"Extraordinară! Aș mai cânta încă zece ore, până mâine dimineață. Și nu numai aici, oriunde, pe stradă, acolo pe unde trec... nu m-a deranjat nici zgomotul făcut de copiii care se jucau, absolut nimic. Am fost de o generozitate incredibilă! Altădată m-aș fi supărat foarte tare, dar acum mi-era atât de dor de oameni și să cânt încât a fost foarte frumos și foarte ușor și extraordinar de ospitalier."


"Cred că o să venim în fiecare seară pentru că e o inițiativă care astăzi a început și ne pare bine că o să fie în serile astea frumoase de la Sibiu."

"Cred că este ceva în premieră pentru Sibiu și pentru sibieni. Dat fiind situația prin care trecem, filarmonica a trebuit să găsească modalități de exprimare, să atragă într-un fel publicul care iubește și muzica românească. Am ascultat muzică românească bună, soliști foarte buni... M-a impresionat clarinetistul! Un băiat foarte tânăr, dotat."

"Minunat! Suntem foarte încântați că am avut evenimentul ăsta și sperăm să mai fie, chiar în condițiile acestea."



A urmat al doilea eveniment al serii - unul în care muzicieni din Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu au interpretat Anotimpurile de Antonio Vivaldi. Soliști au fost violoniștii Ilia Rusnac și Ionuț Cristian Bugnar. I-am ascultat de la balconul Sălii Thalia, însă, pentru că a a fost un spectacol de muzică și balet, pe scenă evoluând, în coregrafia semnată de Aleisha Sibhoun Gardner, dansatori ai Teatrului de Balet Sibiu.

La final, Christine Klemens - vice-președinte al Consiliului Județean Sibiu - a vorbit despre deschiderea Festivalului "Zilele Muzicale Româno-Americane", ediția a XVII-a:

"Este o deschidere atipică așa cum va fi tot festivalul, dar eu zic că este o reușită. Mai ales în condițiile date, eu personal sunt mulțumită de ce am văzut și am auzit. Mi-a plăcut foarte mult și prestația muzicienilor a fost foarte bună, și a dansatorilor. Se pare că și colaborarea dintre cele două instituții este de mare reușită. Nu este prima colaborare, dar în ultima vreme de o asemenea amploare cred că este printre primele."