Cronici Înapoi

AUDIO. Ecouri de la concertul "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai", de la Brașov

Publicat: luni, 29 Ianuarie 2024 , ora 9.57

O seară cu minute în șir de aplauze și mai multe bis-uri. Așa a fost la concertul "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai", care a avut loc la Sala Patria a Filarmonicii Brașov și a fost organizat împreună cu Radio România Muzical.

Artiștii au strălucit într-un program reprezentativ românesc, iar aplauzele le-au fost dăruite de către membri ai Juriului Internațional Classical Music Awards, o competiție deseori numită "Oscarurile muzicii clasice".

Un material realizat de Adina Chirvasă și prezentat de Mihaela Chirac, de la Radio România Brașov FM.


Juriul s-a aflat pentru prima dată în România, reunindu-se în ședința anuală găzduită de unul dintre membri. Din România, membru al juriului este Cristina Comandașu, managerul Radio România Muzical, iar concertul de la Sala Patria a fost pregătit special pentru această ocazie.

Președintele juriului International Classical Music Awards, Remy Franck:

"A fost, într-adevăr, uimitor! Am și văzut mulți oameni în sală, mulți tineri de asemenea, un lucru pe care îl admir. Programul a fost unul variat, iar la final am avut parte de o interpretare extraordinară, așa încât sunt foarte încântat de această seară, de faptul că am fost aici și că am ajutat la pregătirea acestui program. Din păcate, muzica românească și artiștii români nu sunt foarte cunoscuți dincolo de granițele țării lor, iar România ar trebui să facă mult mai mult pentru promovarea lor."

Și brașovenii au fost încântați de concert:

"Foarte emoționant! Foarte frumos! Nu l-am văzut niciodată, îl admir foarte mult și a fost o oportunitate pentru mine."

"Un concert deosebit, cu dovadă de virtuozitate și sensibilitate în același timp... interpretări inedite, mai ales din partea lui Alexandru Tomescu pe care l-am auzit în multe registre, dar Sonata lui Enescu a sunat incredibil."

"Și pianul și vioara mi-au plăcut. Asta e la un nivel mult mai înalt. Eu mă pricep mai mult la muzica populară, dar asta e la un nivel mai înalt."

"Mi-a plăcut foarte mult! Trebuie să recunosc că nu mai auzisem Sonata de Enescu. Probabil toată lumea din sală o știa, dar pentru mine a fost prima oară și încerc să păstrez impresia asta, și mirarea asta, și admirația asta... Sper să se repete și la următoarele audiții. Și mă bucur că existați, apropo. Vă ascult aproape zilnic. Sunt foarte recunoscătoare că există postul ăsta de radio (n.r. Radio România Muzical)."

Membrii juriului au participat și la concertele de stagiune ale Orchestrei Naționale Radio și Orchestrei Filarmonicii "George Enescu".

Galerie foto: