Cronici Înapoi

AUDIO. Cantus Domini - concert a capella al Coralei Academice a Filarmonicii Oltenia

Publicat: luni, 5 Februarie 2024 , ora 15.51


Un concert "a capella" a oferit publicului Corala Academică a Filarmonicii Oltenia din Craiova în 1 februarie, intitulat "Cantus Domini". Ansamblul condus de dirijorul german Konrad von Abel a interpretat lucrări religioase semnate: Johann Sebastian Bach, Josef Gabriel Rheinberger, Josquin du Prés, Pascal Bentoiu, Urmas Sisask și Giuseppe Verdi. Evenimentul este parte din Stagiunea 2023-2024 a Filarmonicii Oltenia Craiova ce are ca titlu Inspire Season ce ne sugerează că arta sunetelor ne inspiră în toate aspectele vieții.

Cu o echipă managerială tânără condusă de Ivona Stănculeasa, Filarmonica Oltenia reușește să păstreze integre departamentele instituției și să se adapteze timpurilor prin programe gândite pentru toate categoriile de public, prin tehnologia secolului XXI pentru a crea experiențe muzicale inedite.

"Cantus Domini" a fost primul concert susținut de Corala Academică a Filarmonicii Oltenia în 2024, cu o muzică ce îndeamnă la introspecție și, totodată, aduce semnul speranței după o perioadă agitată în care continuitatea ansamblului a fostă pus sub semnul întrebării.

Din fericire această situație a fost depășită, a explicat Ivona Stănculeasa - managerul Filarmonicii Oltenia: "Se știe că finalul anului 2023 a presupus implementarea unor măsuri de austeritate. Craiova a avut, într-adevăr, un moment în care a trebuit să căutăm o soluție pentru a păstra integră imaginea și componența Filarmonicii Oltenia și pot spune acum că am reușit să găsim această soluție. Și, în acest moment, Filarmonica Oltenia își păstrează cele două componente de bază - Orchestra Simfonică și Corala Academică."

"Cantus Domini" prezentat în 1 februarie a fost un concert pregătit cu minuțiozitate de dirijorul Konrad von Abel împreună cu Corala Academică a Filarmonicii Oltenia. O muncă de trei săptămâni în care artiștii au asimilat un repertoriu nou pentru ei și au avut de câștigat sub toate aspectele profesionale de la un dirijor, se știe, care a fost timp de 10 ani, în perioada 1986-1996, asistentul celebrului Sergiu Celibidache la Filarmonica din Munchen.

"Este un program care din punct de vedere muzical traversează șase secole, un program mixt, foarte divers, toate piesele sunt uimitoare; am putea spune că sunt niște capodopere. Munca a fost intensă, iar participarea și dedicarea muzicienilor - extraordinare. Am descoperit multe lucruri noi cu fiecare lucrare, iar artiștii au fost foarte deschiși în a asimila, a înțelege, a pătrunde această muzica. A fost o onoare să lucrez cu acești cântăreți." - dirijorul Konrad von Abel

Trebuie să vă spun, "Cantus Domini" a fost un concert primit cu entuziasm de public, în care i-am regăsit pe Angel Rababoc, actor al Teatrului Național Craiova: "Mă bucur că am reuțit să fiu la acest concert. Ce frumoasă este vocea umană, cel mai frumos și, poate, instrumentul perfect făcut de Dumnezeu! Cu acest instrument, uneori facem îngerii și pe cei din preajma noastră să plângă, să râdă, să se bucure. Iar uneori, cu aceeași voce, dăm ordine bezmetice și poate nu reușim să ne ridicăm măcar la jumătate din creația dată de bunul Dumnezeu, adică vocea umană. Așa că, felicitări Ivonei Stănculeasa, felicitări Filarmonicii, felicitări Coralei Academice! Și, și-acum stau și mă gândesc ce înseamnă un dirijor excepțional, cum poate să rețină fără partitură atâtea piese! Pentru mine, a însemnat un lucru cu totul aparte, iar eu, ca actor, nu pot decât să mă bucur pentru că, picătură cu picătură, putem să punem și noi lucrurile prin frumos la punct."

Și părintele Adrian Mazilița: "Mă bucur nespus de mult că sunt în această seară în acest templu al muzicii și cred că am zis bine templu, deși nu m-am gândit foarte mult, pentru că nu numai că repertoriul este unul bisericesc - ce-i drept, de factură romano-catolică - dar muzica reușește să atingă inimile. Spunea un muzicolog că muzica este dovada cea mai concretă, palpabilă, că Raiul există. Pentru că el nu se vede, dar se aude prin muzică. Și, într-adevăr, armoniile pe care le-am auzit astăzi, ceea ce maestrul Konrad a reușit să transmită acestor minunați coriști, ni s-a întors nouă din plin și a reușit cu adevărat să ne atingă inimile. Până la urmă, acesta este sensul muzicii; să ne facă prin sunet mai buni."

Au fost pe scenă Corala Academică a Filarmonicii Oltenia și dirijorul Konrad von Abel; 45 de voci care s-au armonizat, s-au ascultat și au creat sonorități omogene, reușind o seară încărcată de emoție și, nu în ultimul rând, de speranță împărtășită și de Bogdan Botezatu - membru al ansamblului și maestru de cor: "Într-un singur cuvânt pot descrie colaborarea cu maestrul ca fiind intensă. Maestrul nu lasă niciodată ștacheta jos. A fost extrem de exigent, de minuțios, nu i-a scăpat nici un detaliu. Repertoriul pe care l-a ales a fost, pentru corul nostru, absolut totul nou. Nici o piesă cântată în această seară nu a fost reluare, ceea ce a făcut cu atât mai dificilă sarcina corului de a scoate aceste sonorități și aceste frazări la care, după cum spuneam, maestrul avea foarte mari pretenții. Acest ansamblu are o misiune în educația tinerilor, pentru că acum, grație conducerii instituției, se lucrează foarte mult pe acest segment de a educa și se lucrează foarte mult pe categorii de vârstă."

Reportaj realizat de Jeanine Costache