Cronici Înapoi

AUDIO. Big Band-ul Radio România, invitatul Orchestrei Filarmonice Borusan din Istanbul - un concert de excepție

Publicat: vineri, 14 Februarie 2020 , ora 12.27

Concertul de joi, 13 februarie 2020, al Orchestrei Filarmonice Borusan din Istanbul a avut ca invitat special Big Band-ul Radio România într-un program al cărui punct de maximă atracție a fost prezentarea în premieră la Istanbul a Simfoniei a III-a, Swing Symphony, scrisă de celebrul jazzman Wynton Marsalis - o lucrare în șapte părți, compusă în 2010, la solicitarea a patru dintre cele mai importante ansambluri simfonice ale lumii: filarmonicile din Berlin, New York, Los Angeles și Orchestra Simfonică din Londra, ale cărei teme sunt de profundă inspirație americană, amintind de muzica lui Charles Ives, Gershwin, Bernstein sau Copland.

Spectaculoasă prin amplitudinea sonorităților, dar și introspectivă totodată, îmbinând stilistic ritmuri dintre cele mai diverse, Swing Symphony a răsunat în sala de concerte a Filarmonicii Borusan într-o excepțională versiune propusă de carismaticul dirijor austriac Sascha Goetzel... și, cu un ansamblu de jazz aflat în centrul întregii construcții sonore, care și-a demonstrat poate mai mult ca niciodată talentul, valențele stilistice și potențialul artistic. Pregătit de dirijorul Ionel Tudor, Big Band-ul Radio a fost ovaționat minute în șir de public, chiar și de colegii de scenă, membrii Filarmonicii Borusan. Prezența lor artistică de excepție, solourile aplaudate la scenă deschisă, cât mai ales modul în care s-au integrat unui ansamblu simfonic care, la rându-i, a depășit cu brio barierele stilistice reușind să iasă din rigoarea specifică partiturilor simfonice - toate au făcut ca seara de 13 februarie să devină unul dintre acele excepționale momente artistice de cate îți vei aminti peste ani.

Un concert despre a cărei primă parte trebuie să vă vorbesc de asemenea, întrucât am avut ocazia de a-l asculta live, pentru întâia dată, pe unul dintre muzicienii pe care îi apreciez în mod deosebit - clarinetistul Andreas Ottensamer, care, pe lângă poziția de prim clarinetist al celebrei Orchestre Filarmonice din Berlin, și-a construit și o carieră solistică de excepție. Colaborarea sa artistică remarcabilă cu dirijorul Sascha Goetzel, directorul artistic al Filarmonicii Borusan, l-a făcut să revină la Istanbul ca solist al acestui ansamblu, de această dată în Concertul nr. 1 de Weber, o partitură ce împletește virtuozitatea cu superba cantilenă a părții mediane. Ascultându-l pe Andreas Ottensamer, înțelegi încă o dată cât de apropiat este acest instrument de valențele vocii umane, câtă expresivitate și căldură poate degaja.

A fost o seară muzicală de excepție, aplaudată în picioare de cei aproape două mii de spectatori care au umplut sala până la refuz, o seară a cărei vedetă a fost, indiscutabil, Big Band-ul Radio România.


Liliana Staicu