Interviuri Înapoi

AUDIO. Berti Barbera este solistul Big Band-ului Radio

Publicat: miercuri, 18 Aprilie 2018 , ora 14.20
Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, îsi invită spectatorii la un concert care va avea loc joi, 19 aprilie, de la ora 19:00 la Sala Radio. Evenimentul se va derula sub titlul Big Band Boom și îl va avea pe Berti Barbera în rolul principal.


Sunteți solistul concertului susținut de Big Band-ul Radio pe care l-ați intitulat Big Band Boom. Despre ce este vorba?

Boom este explozia pe care o generează energia unei orchestre atunci când o provoci, cântă ce-i place, cu limbajul adecvat și cu plăcerea pe care o ai când îți iese ceva. De aceea colaborarea mea cu Big Band-ul are deja o oarecare vechime, ca să nu zic tradiție. Cred că prima oară am cântat prin 2003-2004. Sunt bucuros de fiecare dată când mă întâlnesc cu ei. Au fost Big Band Blues, Big Band Blues Drop și este Big Band Boom pentru că noi, când cântăm împreună, încercăm să avem anvergura și energia unei explozii.


Ce veți cânta?

Repertoriul american din zona blues boogie rock'n roll, cu intenția mea clară dintotdeauna, pentru că eu mi-am făcut damblaua, e și asta, recunosc, egoist, să cânt cu orchestra. E o senzație unică și mi se întâmplă rar. Este ideea de a lucra cu muzicieni profesioniști, de foarte bună calitate. Dar, înainte de toate, dorința mea este să văd muzica universală, în cazul nostru blues-ul, cântată pe scene mari, de orchestre publice, în instituții publice, dând dovada că astfel ne pasă de istorie, de prezent, de fenomenul muzical, care unora ne dă și o pâine, una peste alta. Trebuie să fim corecți și chiar reverențioși în fața acestui imens filon, care ne inspiră și pe noi. Deci, ideea mea este să promovez această muzică la nivel de instituție publică. Să se cânte blues în Sala Radio, în același timp cu muzica clasică, cu jazz-ul. În trupă e mai ușor, pentru că sunt mai puțini oameni, mecanismele sunt ca la echipa de handbal versus echipa de rugbi. Amândouă pot funcționa, amândouă au propria dinamică, dar ca anvergură, complexitate, forță, nu se pot compara, deși amândouă sunt extrem de interesante. Un combo este mai maleabil, merge la învoiala membrilor. Orchestra are nevoie de un dirijor, care face coordonarea, balamaua între orchestră și solist. Mie îmi vine să dirijez și trebuie să mă abțin. E o altă conduită și este o ținută superioară, având în vedere necesitatea de a comunica echilibrat cu mai mulți oameni deodată.


Interviu realizat de Ana Diaconu