Cronici Înapoi

AUDIO. Alexandra Dariescu și dirijoarea Tianyi Lu, în concert la Sala Radio

Publicat: luni, 1 Aprilie 2019 , ora 12.09

Feminin la puterea a treia este deviza sub care s-a desfășurat concertul prezentat vineri seară, 29 martie 2019, de Orchestra Națională Radio.

La 40 de ani de la dispariție, compozitoarea Nadia Boulanger a fost omagiată prin interpretarea Fanteziei sale pentru pian și orchestră. O alegere repertorială inedită, Fantezia - scrisă în prima parte a secolului trecut - a creionat o atmosferă în general romantică, cu dialoguri energice și virtuoze între pianist și orchestră. Cea care a adus Fantezia Nadiei Boulanger pe scena Sălii Radio a fost pianista Alexandra Dariescu:

"M-am simțit extraordinar! Este o piesă atât de dinamică, atât de frumoasă, atât de dramatică, iar colaborarea cu Orchestra Națională Radio a fost absolut incredibilă! Am făcut muzică de cameră, ne-am acompaniat unul pe altul și a fost, efectiv, ca o întâlnire între prieteni."

Și tot la inițiativa Alexandrei Dariescu, la pupitru s-a aflat o dirijoare - muziciana de origine chineză Tianyi Lu, care a fost îndelung ovaționată de public pentru versiunea personală și foarte atent construită a Simfoniei a IX-a de Dvorak din finalul concertului. Am stat de vorbă cu Tianyi Lu după primul său concert în România:

"Am fost foarte emoționată pentru că nu am mai fost în România până acum. Am așteptat cu nerăbdare să cânt cu Alexandra Dariescu, o pianistă foarte apreciată aici. De asemenea, Fantezia Nadiei Boulanger este o lucrare necunoscută, dar este ca o comoară, ca un diamant pe care nu l-a descoperit nimeni până acum. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez la această piesă pentru că este foarte colorată, romantică, demonstrează forță, dar are și momente lirice foarte frumoase. A fost minunat să lucrez cu Alexandra, a părut că ne cunoaștem dintotdeauna și a devenit o prietenă extraordinară. Și chiar sper să mai colaborăm în viitor. Nu știam la ce să mă aștept de la România. Singura mea legătură cu această țară era o prietenă - o cântăreață pe care am întâlnit-o în Noua Zeelandă. Se numește Alexandra Ioan și am colaborat cu ea în Australia. Am fost impresionată de căldura oamenilor de aici. Am remarcat o disciplină a muncii, dar și o deschidere către lucruri noi. Această simfonie de Dvorak a fost interpretată de milioane de ori înainte și, cu toate acestea, muzicienii au fost dispuși să încerce ideile mele și am fost foarte recunoscătoare pentru acest lucru, pentru că astfel am putut crea magia împreună."


Sunteți pentru prima dată în România, iar publicul nostru nu vă cunoaște încă foarte bine. Care sunt cele mai importante proiecte care vă preocupă în prezent?

"Locuiesc în Melbourne, Australia; sunt dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Melbourne, unde dirijorul principal este Sir Andrew Davis. Eu sunt asistenta dumnealui, dar dirijez și câteva proiecte personale acolo. Conduc un ansamblu din Marea Britanie - St. Woolos Sinfonia, alături de care prezint multe lucrări pentru orchestră de cameră. Anul acesta mă voi muta înapoi în Europa, în Olanda. Aștept cu nerăbdare să fiu mai aproape de Europa, să lucrez aici și sper că voi reveni și în România."

Reportaj realizat de Ana Diaconu