Înapoi

Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, invitații lunii aprilie la Scena Gândirii de la Opera Națională București

Publicat: vineri, 22 Martie 2024 , ora 16.06

Pe 16 aprilie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o nouă ediție din SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București. Evenimentul, desfășurat sub titlul "ÎN RÂND CU LUMEA",va fi un dialog despre cercetare, despre sincronizare intelectuală, despre mizele și crizele cunoașterii specializate, prilejuit de sărbătorirea a trei decenii de existență a Colegiului Noua Europă.

Invitații ediției din aprilie vor fi Andrei Pleșu, fondatorul Colegiului și Valentina Sandu-Dediu, rector al instituției din anul 2014 și până în prezent.

Ce înseamnă să fii "în rând cu lumea" atunci când vorbim despre cercetare academică? Este sincronizarea intelectuală a României cu Occidentul o operă încheiată sau un proces ce nu se va încheia niciodată? Cum se văd diferențele dintre Est și Vest din unghiul unui institut de studii avansate? Cum ia naștere o instituție de succes și cum prind ideile viață? Cât de importante sunt aspectele financiare în domeniul artelor și studiile umaniste; și cât de mult pot entuziasmul și pasiunea cercetătorilor să suplinească finanțarea insuficientă? Ar trebui oare ca cercetarea în științele sociale și umaniste să își propună să schimbe sau, mai degrabă, să înțeleagă lumea așa cum este?

Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care invitații lunii aprilie vor răspunde în cadrul evenimentului moderat de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării de la Universitatea București.

Dialogul va fi însoțit de mai multe momente muzicale, asigurate de artiști ai Operei Naționale București și va fi transmis în direct de către TVR Cultural.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.