Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

6 septembrie 2013

Publicat: vineri, 6 Septembrie 2013 , ora 15.17

În data de 6 septembrie va avea loc, la Opera Națională București, primul spectacol de operă din Festivalul «George Enescu». Este vorba despre «Otello» de Giuseppe Verdi, cu o distribuție din care fac parte, între alții, tenorul Marius Vlad Budoiu - Otello, soprana Iulia Isaev - Desdemona și baritonul Ștefan Ignat - Iago. Reprezentația condusă de la pupitrul dirijoral de Keri-Lynn Wilson și regizată de Vera Nemirova, va fi reluată în 9 septembrie.

La Ateneul Român din București, Orchestra Filarmonicii «Transilvania» din Cluj-Napoca va evolua, de la ora 17,00, în compania lui Jörg Widmann, într-un concert de muzică contemporană. Între soliști: Serghei Nakariakov, considerat un Paganini al trompetei din zilele noastre.

Tot în 6 septembrie va concerta, pentru a doua oară în Festival, Orchestre de Paris dirijată de Paavo Järvi : un program cu doi compozitori de marcă a primei jumătăți din secolul XX : românul George Enescu și rusul Serghei Prokofiev va răsuna pe scena Sălii Mari a Palatului din București, de la ora 19.30.

«Concertul de la miezul nopții» va fi susținut, la Ateneul Român, de violonistul Fabio Biondi ca solist al ansamblului pe care l-a fondat și îl conduce din anul 1989, «Europa Galante». Această formație specializată în interpretarea creației baroce va interpreta, la București, lucrări de Antonio Vivaldi.

Rețineți orele 17.00, 19.30 și 22.30 pentru concertele transmise în direct, pe 6 septembrie, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Festivalul Enescu aduce încă mai mult în 6 septembrie: 2 conferințe susținute de compozitorii Gabriel Iranyi (Germania) și Adrian Pop (România) la Universitatea Națională de Muzică din București, dar și un concert la Craiova, cu orchestra filarmonicii, dirijată de Theo Wolters. Soliști : violonistul Liviu Prunaru și violistul Ceciliu Ovidiu Ișfan.



Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 6 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. ora 13.07. Realizator SORINA BOBEICO. Producător Cristina Comandașu

  • Concert în direct. Ora 17.00. Ateneul Român

Seria "Muzica secolului XXI"

FILARMONICA DE STAT "TRANSILVANIA" CLUJ

Dirijor : JÖRG WIDMANN

Program :

Ulpiu Vlad - Simfonia I "Lumina drumurilor"

Jörg Widmann - "ad absurdum" piesă de concert pentru trompetă în si bemol și orchestră mică (dedicată lui Sergei Nakariakov)

Jörg Widmann - Misa pentru orchestră mare

Comentează - Corina Rădoi

Redactor pe post - Mihai Stănescu

Regizor muzical - Roberto Cociaș



  • Concert în direct. Ora 19.30. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

ORCHESTRE DE PARIS

Dirijor : PAAVO JÄRVI

Program :

George Enescu - Simfonia I op. 13 în Mi bemol major

Serghei Prokofiev - Simfonia a V-a op. 100 în Si bemol major

Comentează- Dan Ghineraru

Pauza- Irina Hasnaș

Redactor pe post - Mihai Stănescu



  • Concert în direct. Ora 22.30. Ateneul Român

Seria "Concertele de la miezul nopții"

Dirijor și solist : FABIO BIONDI

Program Antonio Vivaldi

Simfonia pentru orchestră de coarde și b.c. în Sol Major "Il Coro delle Muse" RV149

Concertul pentru vioară, orchestră de coarde și b.c. în la minor RV357

Concertul pentru vioară, orchestră de coarde și b.c. în mi minor RV279

Concertul pentru vioară, orchestră de coarde și b.c. în Si bemol Major RV383a
Uvertura la opera "Ercole su'l Termodonte" RV710

Concertul pentru vioară, orchestră de coarde și b.c. în Fa Major RV284

Concertul pentru vioară, orchestră de coarde și b.c. în Re Major RV204

Concertul pentru vioară, orchestră de coarde și b.c. în Fa Major RV291

Comentează- Anca Ioana Andriescu

Redactor pe post - Mihai Stănescu

Regizor muzical - Florin Tudor