Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

28 septembrie 2013

Publicat: sâmbătă, 28 Septembrie 2013 , ora 11.32

28 septembrie este ultima zi din agenda festivalului Enescu. Murray Perahia, numit "un pianist de un rafinament impecabil, care merge la esența muzicii descoperind însă acolo și elemente cu totul surprinzătoare", va susține un recital la Ateneul Român. "Muzica este încarnarea democrației, reprezintă lumea ideală în care disonanțele se transformă în armonie", declară pianistul Murray Perahia, care poate fi ascultat de la ora 17,00 în creații de Bach, Beethoven, Schumann și Chopin.

La Ateneul Român vor mai concerta, de la ora 11,00, cei cinci membri din The Schubert Ensemble. Formația, dedicată muzicii pentru pian și coarde și aplaudată la nivel internațional, interpretează frecvent muzica lui Enescu, a cărei savoare extraordinară, spun ei, este dată fuziunea dintre valorificarea filonului tradițional, combinat cu sonoritățile moderne. The Schubert Ensemble va cânta lucrări de Frank Bridge, Gabriel Fauré și George Enescu. Intrarea publicului nu este liberă.

Festivalul Internațional "George Enescu", ediția a 21-a, se încheie cu evoluția, la Sala Mare a Palatului, a Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, dirijate de Cristian Mandeal, care s-a aflat de-a lungul carierei la pupitrul Orchestrei Halle din Manchester, al Orchestrei Naționale a Belgiei sau al Orchestrei BBC Scoția, pe care a dirijat-o în prima reprezentație britanică a operei "Oedipe" de George Enescu. Soliști în concertul final - violonistul Dmitri Sitkovetski, apreciat pentru intensitatea și precizia în interpretare și mezzo-soprana Jennifer Johnston, a cărei voce pură comunică sentiment, eleganță, căldură. Vor mai fi prezente Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio pregătite de Dan Mihai Goia, respectiv Voicu Popescu. Programul cuprinde creații de George Enescu și Gustav Mahler.

Rețineți, pentru 28 septembrie, concertele de la orele 11,00 și 19,30 din ultima zi a Festivalului Enescu, ediția 2013, ce vor fi sunt transmise în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 28 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. Ora 13.07. Realizator LARISA CLEMPUȘ. Producător Cristina Comandașu


  • Concert în direct. Ora 11.00. Ateneul Român

Seria Muzica sec XXI-Workshop // Enescu și contemporanii săi

THE SCHUBERT ENSEMBLE

Program :

Frank Bridge- Fantezie pentru cvartet cu pian în fa diez minor, H. 94

Gabriel Fauré - Cvartetul cu pian nr. 1 op. 15 în do minor

George Enescu - Cvartetul cu pian nr. 1 op. 16 în Re major (1909)

Comentează- Irina Hasnaș


  • Concert în direct. Ora 19.30. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

ORCHESTRA FILARMONICĂ REGALĂ DIN LONDRA

CORUL ACADEMIC RADIO

CORUL DE COPII RADIO

Dirijor : CRISTIAN MANDEAL

Program :

George Enescu - Capriccio pentru vioară și orchestră (orchestrație de Cornel Țăranu după schițele compozitorului)

Gustav Mahler - Simfonia a III-a în re minor

Comentează- Ștefan Costache

Pauza- Sorina Goia

Redactor - Cristian Marica