Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

25 septembrie 2013

Publicat: miercuri, 25 Septembrie 2013 , ora 10.52

La Sala Mare a Palatului este invitată în 25 septembrie, de la ora 19 și 30 de minute, Orchestra Națională Rusă. Va fi condusă de cel care a înființat-o - Mihail Pletniov, pianist și dirijor în căutarea unei interpretări în care intuiția se îmbină firesc cu intelectul. Siguranța expresiei muzicale și forța impactului emoțional sunt alte trăsături admirate la Mihail Pletniov, distins cu premii Echo Klassik și Grammy. Solist în data de 25 septembrie - Vadim Repin, despre care Yehudi Menuhin a spus că este cel mai bun violonist pe care a avut șansa să-l asculte vreodată. Lui Vadim Repin i-a fost acordată Victoire d'Honneur, cea mai valoroasă distincție pe care Franța o oferă pentru viața dedicată muzicii, iar în urmă cu doi ani a devenit, tot în Franța, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor. Programul serii de 25 septembrie cuprinde lucrări de Prokofiev, Ceaikovski și Glazunov.

Și la Ateneul Român puteți asculta, în 25 septembrie, muzică pentru vioară într-o versiune de excepție - semnată Hilary Hahn, cea care este considerată cea mai importantă violonistă a Americii, câștigătoare și a două premii Grammy. Hilary Hahn este o personalitate cu multiple preocupări - a studiat muzica dar și operele lui Shakespeare sau literatura germană modernă. Și el Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, Louis Langrée, dirijorul Cameratei Salzburg alături de care va cânta Hilary Hahn, a mai condus Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Suisse Romande sau Academia Santa Cecilia din Roma. De la ora 17,00 ascultați la Ateneul Român opusuri de George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart și Ralph Vaughan Williams.

Concertele zilei de 25 septembrie, din București, sunt transmise în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural: rețineți deci orele 17.00 și 19.30.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 25 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. ora 13.07. Realizator MARINA NEDELCU. Producător Veronica Zbarcea


  • Concert în direct. Ora 17.00. Ateneul Român

Seria "Recitaluri și concerte camerale"

CAMERATA SALZBURG

Dirijor : LOUIS LANGRÉE

Program :

George Enescu - Intermezzi op. 12

Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 3 KV 216 în Sol major pentru vioară și orchestră

Ralph Vaughan Williams - The Lark Ascending (1920)

Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia nr. 41 KV 551 în Do major "Jupiter"

Comentează- Laura Mânzat

Redactor - Monica Mihalache


  • Concert în direct. Ora 19.30. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

RUSSIAN NATIONAL ORCHESTRA

Dirijor : MIHAIL PLETNEV

Program :

Serghei Prokofiev - Concertul nr. 2 op. 63 în sol minor pentru vioară și orchestră

Piotr Ilici Ceaikovski - Vals-Scherzo op. 34 în Do major

Aleksandr Glazunov - Anotimpurile op. 67

Comentează- Irina Hasnaș

Pauza- Maria Balabaș

Redactor - Monica Mihalache