Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

22 septembrie 2013

Publicat: duminică, 22 Septembrie 2013 , ora 10.37

Pe 22 septembrie, cea mai tânără violonistă prezentă vreodată la concursul Sibelius, astăzi, foarte cunoscuta Lisa Batiashvili, va cânta pe scena Salii Palatului alături de Orchestra Regala Concertgebouw din Amsterdam. Capell-Virtuosin a Capelei de stat din Dresda, Lisa Batiashvili este una dintre cele mai apreciate violoniste ale timpurilor noastre, cu numeroase și importante premii discografice și concerte în compania celor mai mari nume actuale. Unul dintre acestea: dirijorul Mariss Jansons, cel care va conduce și concertul de la București, dirijorul care a ridicat în picioare publicul român care l-a ascultat în concertele susținute la București în urmă cu 4 ani. Programul concertului din 20 septembrie, ora 11 cuprinde Rapsodia op.11 nr.1 de Enescu, Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră și Suita "Romeo și Julieta" de Prokofiev, alături de Suita "Pasărea de foc" de Stravinski.

În cadrul seriei "Wagner", pe scena aceleași Săli a Palatului, în 20 septembrie, de la ora 17,00, poate fi ascultată opera in concert "Amurgul zeilor" de Richard Wagner, ultimul episod din tetralogia "Inelul nibelungului" prezentată în cadrul festivalului Enescu. Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Berlin și Corul Filarmonicii "George Enescu" dirijate de Marek Janowski îi vor avea ca soliști, între alții, pe Stefan Vinke, Petra Lang, Valentin Vasiliu și Martin Winkler. Marek Janowski este dirijorul despre care s-a spus că nu a facut compromisuri în cariera sa, iar statura sa profesională impecabilă i-a adus și titlul de dirijor pe viață al Orchestrei Radiodifuziunii din Berlin, unul dintre cele mai importante ansambluri orchestrale europene. Marek Janowski este de asemenea recunoscut drept unul dintre marii interpreți ai lui Wagner din zilele noastre.

Rețineți orele 11,00 și 17,00 pentru concertele transmise în direct din Festivalul Enescu, pe 22 septembrie, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 22 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. ora 13.07. Realizator LARISA CLEMPUȘ. Producător Veronica Zbarcea


  • Concert în direct. Ora 11.00. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA AMSTERDAM

Dirijor :MARISS JANSONS

Program :

George Enescu - Rapsodia Română op. 11 nr. 1 în La major

Serghei Prokofiev - Concertul nr. 1 op. 19 în Re major pentru vioară și orchestră

Serghei Prokofiev - Selecțiuni din Suita "Romeo și Julietta" (Montecchi și Capuleti ; Julieta,; Măști ; Romeo la mormântul Julietei(selecțiuni realizate de Mariss Jansons)

Igor Stravinski- Suita "Pasărea de foc"

Comentează- Dan Ghineraru

Pauza- Veronica Orha Canelea

Redactor -Mirela Stoenescu Tollea


  • Concert în direct. Ora 17.00. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

RUNDFUNK - SINFONIEORCHESTER BERLIN

Dirijor : MAREK JANOWSKI

Program :

Richard Wagner - Amurgul zeilor

Comentează- Mihaela Soare

Pauza- Irina Hasnaș

Redactor - Iolanda Drâmbei