Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

20 septembrie 2013

Publicat: vineri, 20 Septembrie 2013 , ora 10.22

Sala Mare a Palatului va găzdui în 20 septembrie de la ora 19,30 concertul în care apar toate ansamblurile de muzică clasică Radio România: Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic și Corul de copii Radio. Dirijor: britanicul James Judd, multipremiat pentru discurile sale, colaborator al celor mai mari orchestre de pe întregul mapamond, un specialist al muzicii din Regatul Unit. O promisiune pentru o interpretare de excepție, așteptată pentru monumentalul Requiem de război de Benjamin Britten. Soliști: soprana Michaela Kaune, tenorul Kim Begley și baritonul Adrian Erod.

Tot în 20 septembrie, Jordi Savall și ansamblurile sale, Hesperion XXI și La Capella Reial de Catalunya, vor evolua pe scena Ateneului Român. Jordi Savall, unul dintre cei mai importanți interpreți din zilele noastre ai muzicii renascentiste și baroce europene, propune de la ora 17.00 un program cu lucrări scrise în perioada dinastiei Borgia, adică secolele al XV-lea și al XVI-lea.

La fel de așteptat este și concertul din 20 septembrie propus de Festivalul Enescu la Ateneul Român: Academia "St Martin in the fields" condusă de Sir Neville Marriner, îl va insoti pe violoncelistul Antonio Meneses într-un program Edward Elgar. Cu o istorie de 55 ani și o discografie ce include peste 1000 de titluri, Academy of Saint Martin in the fields este considerată astăzi una dintre cele mai bune orchestre de cameră din lume, apreciere demonstrată de ansamblu și la precedentele sale apariții în cadrul festivalul Enescu.

20 septembrie înseamnă și două concerte în țară sub egida festivalului Enescu: recitalul Cvartetului Maxim la Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești și concertul de la Bacău al Orchestrei Filarmonicii dirijate de Ovidiu Bălan, avându-l ca solist pe pianistul Leonel Morales.

Rețineți orele 17.00, 19.30 și 22.30 pentru concertele din festivalul Enescu transmise în direct, pe 20 septembrie, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 20 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. Realizator SORINA BOBEICO. Producător Cristina Comandașu


  • Concert în direct. Ora 17.00. Ateneul Român

Seria "Recitaluri și concerte camerale"

HESPERION XXI

LA CAPELLA REIAL DE CATALUNYA

Dirijor :JORDI SAVAL

Program :

La Dinastia Borgia

LA CAPELLA REIAL DE CATALUNYA

HESPÈRION XXI

Jordi Savall - viola de arco soprano

Andrew Lawrence - King salterio, harpă dublă

Dimitri Psonis - santur & morisca

Driss El Maloumi - voce & oud

Sergi Casademunt - viola de arco tenor

Imke David - viola de arco baja

Philippe Pierlot - viola de arco baja

Xavier Díaz-Latorre - viola de mano&chitară

Pierre Hamon - flaut

Nedyalko Nedyalkov - caval

Jean Pierre Canihac - cornetto

Béatrice Delpierre - chirimía

Daniel Lassalle - sacabuche

Josep Borràs - bajón

Carlos García-Bernalt - orgă de lemn

Pedro Estevan - percuție & clopote

Comentează- Sorina Goia

Redactor - Ioana Mărculescu


  • Concert în direct. Ora 19.30. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO , ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO

CORUL ACADEMIC RADIO, CORUL DE COPII RADIO

Program :

Benjamin Britten -Requiemul de râzboi op. 66

Comentează - Corina Rădoi

Pauza- Marina Nedelcu 

Redactor - Ioana Mărculescu


  • Concert în direct. Ora 22.30. Ateneul Român

Seria "Concertele de la miezul nopții"

SAINT MARTIN IN THE FIELDS

Edward Elgar - Introducere și Allegro op. 47 pentru orchestră de coarde

Edward Elgar - Concertul op. 85 în mi minor pentru violoncel și orchestră

Edward Elgar - Variațiunile Enigma op. 36

Comentează- Anca Ioana Andriescu

Redactor- Ioana Mărculescu