Agenda de concert Înapoi

17 tineri violoniști din 11 țări s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară de la Concursul Enescu 2020

Publicat: vineri, 11 Septembrie 2020 , ora 8.51




Șaptesprezece tineri violoniști dintre cei 60 de concurenți care au participat în prima etapă a Secțiunii de Vioară din cadrul Concursului Internațional George Enescu au obținut majoritatea voturilor membrilor juriului, calificându-se în a Etapa a II-a: Hans Christian Aavik (Estonia), Takamori Arai (Japonia), Justina Auskelyte (Lituania), Maria-Alexandra Bobeico (România), Gennaro Cardaropoli (Italia), Ho-Hsuan Feng (Taiwan), Elvin Hoxha Ganiyev (Turcia/Azerbaidjan), Nakyung Kang (Coreea de Sud), Jeewon Kim (Coreea de Sud), Karolina Nowotczyńska (Polonia), Tassilo Probst (Germania), Tomotaka Seki (Japonia), Valentin Serban (România), Alican Süner (Turcia), Mayu Tokuda (Japonia), Ayaka Uchio (Japonia) și Jaewon Wee (Coreea de Sud).

Datorită calității interpretărilor, juriul a decis astfel să califice 17 concurenți în loc de 12, urmând ca departajarea să se facă în etapa a doua. Etapa I a Concursului Internațional George Enescu 2020, Secțiunea Vioară, s-a desfășurat online în perioada 5-9 septembrie. Rezultatele au fost anunțate online de către președintele juriului printr-o înregistrare video publicată pe site-ul Concursului joi, 10 septembrie. Juriul Secțiunii de Vioară este format din Dmitry Sitkovetsky (Președinte), Remus Azoiței, Koichiro Harada, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Igor Petrushevski, Eduard Schmieder și Krzysztof Wegrzyn.

În mesajul publicat pe site-ul Concursului, Dmitry Sitkovetsky, președintele juriului, a declarat: "În ultimele cinci zile, împreună cu colegii mei din juriu, am ascultat 60 de violoniști talentați din 21 de țări, în înregistrări ale repertoriului pentru Etapa I - lucrări de Mozart, Bach și Paganini. Felicit toți participanții pentru efortul admirabil depus în aceste condiții neobișnuite. Dragostea și entuziasmul lor pentru muzică sunt evidente. Bravo! Mulțumesc, de asemenea, colegilor mei de juriu, pentru efortul lor de a fi corecți și generoși în acordarea voturilor. În final, în loc de 12 candidați, am decis să promovăm în Etapa a II-a 17 violoniști. Vom avea o șansă mai bună de a aprecia talentul și personalitatea lor muzicală într-o selecție mai largă de repertoriu."

Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu, Secțiunea Vioară se va desfășura în perioada 11-13 septembrie. Înregistrările vor fi disponibile online pe website-ul Concursului www.festivalenescu.ro pentru iubitorii muzicii clasice începând cu 11 septembrie, de la ora 10.00 (ora României). Rezultatele etapei a II-a vor fi anunțate de către președintele Juriului pe site-ul Concursului pe 14 septembrie 2020, la ora 20.00 (ora României).

Concurenții selectați în Etapa a II-a vor participa la Semifinala Concursului care va avea loc pe 17 mai 2021 la Ateneul Român, în București. Finala secțiunii vioară va avea loc luni, 19 mai 2021, de la ora 18.00, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul Wilson Hermanto.

Este pentru prima dată în istoria Concursului Enescu când primele două etape ale secțiunilor sunt organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiția, în ciuda pandemiei. Pentru a crea o legătură între muzicieni și spectatori, platforma asigură trei butoane cu ajutorul cărora spectatorii pot să aplaude virtual, alegându-și intensitatea și forma reacției. De asemenea, spectatorii pot să scrie mesaje tinerilor muzicieni, pentru a-i încuraja. Accesul la tot conținutul online ale Concursului din această perioadă este gratuit. Programul complet este la acest link: https://www.festivalenescu.ro/program.

Mesajul ediției din acest an este "Frumusețe în viață", iar în contextul pandemiei, Concursul Enescu și-a propus să arate că avem cu toții puterea să ne reinventăm, pentru a alege în egală măsură viața și frumusețea.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, și este, astfel, o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Concursul are patru secțiuni - vioară, violoncel, pian și compoziție - și situează în top cinci la nivel mondial în peisajul competițiilor de muzică clasică.