Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

16 septembrie 2013

Publicat: luni, 16 Septembrie 2013 , ora 10.01

În 16 septembrie, de la ora 18.00, va avea loc la Sala Palatului cel de-al doilea concert dintre cele patru ale seriei «Wagner», pe care le va susține Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin. La pupitru se va afla Marek Janowski, dirijor principal al ansamblului amintit din anul 2002, o poziție pe care a primit-o pe viață. Printre proiectele acestui muzician considerat de critici unul dintre cei mai valoroși interpreți ai creației wagneriene, se numără înregistrarea integrală a operelor compozitorului german, împreună cu orchestra berlineză. În 16 septembrie, la București, Marek Janowski va dirija opera « Walkiria » de Richard Wagner, cu o distribuție din care fac parte, între alții, mezzo-soprana Petra Lang, tenorul Torsten Kerl și basul austriac Günther Groissböck.

Tot în 16 septembrie, de la ora 16,30, va concerta în cadrul festivalului Enescu la Ateneul Român, Corul Național de Cameră «Madrigal», o emblemă a muzicii românești. Ansamblul fondat în urmă cu 5 decenii de regretatul Marin Constantin, va prezenta creații bizantine sub conducerea lui Voicu Popescu, dirijorul corului din anul 2011, în același timp și dirijor al Corului de copii Radio.

La Opera Națională București, «Vortice Dance Company» va prezenta, de la ora 19,00, primul său spectacol în cadrul Festivalului «George Enescu». Compania portugheză de dans contemporan, fondată în anul 2001 de coregrafii Claudia Martins și Rafael Carriço, propune reprezentația cu titlul «Dracula», pe muzică de Wojciech Kilar, Philip Glass, Serghei Rahmaninov și Lou Reed.

Concertele din 16 septembrie de la Ateneul Român - ora 16.30 și Sala Palatului - ora 18.00 vor fi transmise în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 16 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. ora 13.07. Realizator VERONICA ZBARCEA


  • Concert în direct. Ora 16,30. Ateneul Român

MOMENT ANIVERSAR MADRIGAL 50

CORUL NAȚIONAL DE CAMERĂ "MADRIGAL"

Dirijor VOICU POPESCU

Program:

Hieronimus Tragoudistis din Cipru - Canonul cel Mare (Cântarea a noua) sec. XVI

Guillaume de Machault - Kyrie din La Messe de Notre Dame (1364)

Moment bizantin

Josquin des Prez - Gloria din Missa Pange lingua (cca. 1514)

Moment bizantin 2

Giovani Pierluigi da Palestrina - Credo din Missa Papae Marcelli (1567)

Moment bizantin 3

William Byrd - Sanctus din Missa a quatro voci (1592-1593)

Hans Leo Hassler (1564-1612) - Benedictus din Missa Dixit Maria

Moment bizantin 4

Tomas Luis de Victoria - Agnus Dei din Missa "Simile est regnum caelorum" (1572)

Moment bizantin 5

Dan Dediu - Exultate - lucrare în stil neogregorian/bizantin (p.a.a)

Comentează- Laura Mânzat

Redactor - Mihai Stănescu


  • Concert în direct. Ora 18.00. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

RUNDFUNK - SINFONIEORCHESTER BERLIN

Dirijor :MAREK JANOWSKI

Program :

Richard Wagner - Walkyria

Comentează- Mihaela Soare

Pauza- Ioana Marghita

Redactor- Mihai Stănescu