Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

14 septembrie 2013

Publicat: sâmbătă, 14 Septembrie 2013 , ora 9.20

Sâmbătă, 14 septembrie, la Sala Mare a Palatului concertează Orchestra Filarmonicii din Londra, apreciată pentru alăturarea tradiției rafinate cu o gândire vizionară. La pupitru - dirijorul principal Vladimir Jurowski, ale cărui interpretări, pe podium sau în fosa unor celebre teatre lirice, sunt numite ca "electrizante". Solist va fi violonistul grec Leonidas Kavakos, admirat pentru muzicalitatea și tehnica sa. Pe scenă se va afla și Corul Academic Radio, apreciat, sub conducerea lui Dan Mihai Goia, de către Zubin Mehta sau Sergiu Comissiona. În program - lucrări de Johannes Brahms și George Enescu.

În 14 septembrie, la ora 23.00, la Ateneul Român vine Orchestra de Cameră din Lausanne, a cărei discografie i-a atras elogii în presa internațională, mai ales pentru integrala concertelor pentru pian de Mozart cu Christian Zacharias solist și dirijor. Zacharias, un muzician carismatic, fidel partiturii și în același timp profund individual, va susține un program Mozart și la Ateneul Român.

Tot acolo, dar la ora 17,00, evoluează Orchestre Nationale Île-de-France, aplaudată pentru varietatea programelor acoperind trei secole ca și pentru inițierea unor proiecte culturale. Lucrările de Jean Sibelius și Hector Berlioz vor fi dirijate de Enrique Mazzola. Solistă - o excepțională tânără violonistă, Alissa Margulis.

Ziua de 14 septembrie mai oferă un concert la Sala Mică a Palatului, la ora 11,00: Trio Altenberg din Viena, ansamblu în rezidență la celebra Musikverein, câștigător al unui premiu Edison, va interpreta lucrări pentru pian, vioară și violoncel de Dmitri Șostakovici, George Enescu și Maurice Ravel. Toate cele 4 concerte din 14 septembrie sunt transmise în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 14 septembrie
  • AGENDA FESTIVALULUI. ora 13.07. Realizator LARISA CLEMPUȘ. Producător Cristina Comandașu


  • Concert în direct. Ora 11.00. Sala Mică a Palatului
Seria "Muzica secolului XXI"

ALTENBERG TRIO WIEN

Program :

Dmitri Șostakovici - Trio nr. 1 op. 8 în do minor (1923)

George Enescu - Trio în la minor (1916)

Maurice Ravel - Trio pentru pian, vioară și violoncel (1914)

Comentează- Irina Hasnaș

Regizor muzical - Alexandru Parlea


  • Concert în direct. Ora 17.00. Ateneul Român
Seria "Recitaluri și concerte camerale"

ORCHESTRE NATIONAL D'ÎLE-DE-FRANCE

Dirijor : ENRIQUE MAZZOLA

Program :

J. Sibelius - Concertul pentru vioară în re minor op.47

H. Berlioz - Simfonia fantastică op. 14

Comentează - Ștefan Costache

Redactor pe post - Octavia Galescu


  • Concert în direct. Ora 20,00. Sala Mare a Palatului

">"> Seria "Mari orchestre ale lumii"

LONDON PHILHARMONIC ORCHESTRA

Dirijor : VLADIMIR JUROWSKY

CORUL ACADEMIC RADIO

Dirijor : DAN MIHAI GOIA

Program :

Johannes Brahms - Concertul op. 77 în Re major pentru vioară și orchestră

George Enescu - Simfonia a III-a op. 21 în Do major cu cor

Comentează- Corina Rădoi

Pauza- Felicia Nenoiu

Redactor pe post - Octavia Galescu


  • Concert în direct. Ora 23,00. Ateneul Român

Seria "Concertele de la miezul nopții"

ORCHESTRE de CHAMBRE de LAUSANNE

Solist și dirijor : CHRISTIAN ZACHARIAS

Program :

W.A. Mozart - Serenada nr. 9 KV 320 în Re major "Cornul Poștalionului" (primele patru părți)

W.A. Mozart - Concertul nr. 23 KV 488 în La major pentru pian și orchestră

W.A. Mozart - Fantezia nr. 3 pentru pian în re minor KV 397

W.A. Mozart - Rondo pentru pian KV 485 în Re major

W.A. Mozart - Serenada nr. 9 KV 320 în Re major "Cornul Poștalionului" (ultimele trei părți)

Comentează- Anca Ioana Andriescu

Redactor pe post - Octavia Galescu