Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

13 septembrie 2013

Publicat: vineri, 13 Septembrie 2013 , ora 9.10

Orchestre National d'Île de France va concerta pe scena Ateneului Român pe data de 13 septembrie, începând cu ora 17:00. Sub bagheta dirijorului Italian Enrique Mazzola (directorul muzical al ansamblului din anul 2012) va evolua în postură solistică, Claire-Marie Le Guay, pianistă consacrată, câștigătoare a unor concursuri internaționale ca Maria Canals de la Barcelona sau ARD de la München. Programul reunește lucrări de Ibert, Honegger, Milhaud și Ravel.

Dirijorul Vladimir Jurowsky și membrii Orchestrei Filarmonicii din Londra vor fi prezenți, în 13 septembrie, pe scena Sălii Mari a Palatului începând cu ora 19,30. Solistă este Anika Vavic, pianistă despre care Zubin Mehta afirmă că deține o tehnică strălucitoare și că are un stil inteligent și pasionat de interpretare. Vom putea asculta Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră semnat Serghei Prokofiev, uvertura "Marele Paște rusesc" de Nikolai Rimski-Korsakov și Simfonia I de Anton Bruckner.

Tot la Ateneul Român, începând cu ora 22:30, Christian Zacharias va conduce Orchestra de Cameră din Lausanne și va fi, de asemenea, solist al ansamblului, într-un program integral Mozart: Concertul nr. 15 pentru pian și orchestră, Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră - cu François Sochard și Eli Karanfilova ca soliști, dar și Simfonia nr. 40 în sol minor.

Tot pe 13 septembrie va avea loc un concert la Timișoara. Filarmonica "Banatul" îl are dirijor pe Gheorghe Costin, iar soliști sunt pianiștii Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu. Cei doi vor interpreta Concertul pentru două piane și orchestră de Francis Poulenc, programul cuprinzând și Suita "Mandarinul miraculos" de Bela Bartok și Suita a II-a pentru orchestră George Enescu.

În 13 septembrie, cele două concerte de la Ateneul Român (orele 17.00 și 19.30) dar și cel din Sala Mare a Palatului (ora 19.30) vor fi transmise în direct de posturile Radio România Muzical și Radio România Cultural.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 13 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. ora 13.07. Realizator SORINA BOBEICO. Producător Cristina Comandașu


  • Concert în direct. Ora 17.00. Ateneul Român

Seria "Recitaluri și concerte camerale"

ORCHESTRE NATIONAL D'ÎLE-DE-FRANCE

Dirijor : ENRIQUE MAZZOLA

Program:

Jacques Ibert - Bacchanale

Arthur Honegger - Concertino pentru pian și orchestră H 55

Maurice Ravel - Concertul op. 82 în Re major pentru mâna stângă

Darius Milhaud - Boul pe acoperiș op. 58

Maurice Ravel - Suita nr. 2 op. 57b pentru orchestră din "Daphnis și Chloé"

Comentează- Dan Ghineraru

Redactor pe post - Ioana Mărculescu


  • Concert în direct. Ora 19.30. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

LONDON PHILHARMONIC ORCHESTRA

Dirijor : VLADIMIR JUROWSKY

Program :

Nikolai Rimski-Korsakov - Uvertura Marele Paște rus op. 36

Serghei Prokofiev - Concertul nr. 3 op. 26 în Do major pentru pian și orchestră

Anton Bruckner - Simfonia I în do minor WAB 101

Comentează- Corina Rădoi

Pauza- Maria Balabaș

Redactor pe post - Ioana Mărculescu


  • Concert în direct. Ora 22.30. Ateneul Român

Seria "Concertele de la miezul nopții"

ORCHESTRE de CHAMBRE de LAUSANNE

Dirijor și solist : CHRISTIAN ZACHARIAS

Program :

Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia concertantă KV 364 în Mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră

Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 15 KV 450 în Si bemol major pentru pian și orchestră

Wolfgang Amadeus Mozart - Simfonia nr. 40 KV 550 în sol minor

Comentează- Anca Ioana Andriescu

Redactor pe post - Ioana Mărculescu