Festivalul International George Enescu 2013 Înapoi

Festivalul Internațional „George Enescu” se aude la Radio România Muzical

Bine ați venit pe pagina dedicată de Radio România Muzical Festivalului Internațional „George Enescu”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României și, cu siguranță, cel mai important eveniment muzical din țara noastră.

Ca și în anii trecuți, Radio România Muzical reflectă pe larg Festivalul Enescu, în primul rând prin cele 63 de concerte transmise în direct, printre ele regăsindu-se și acele concerte-eveniment la care biletele nu mai sunt demult disponibile (cu excepția concertelor și recitalului lui Radu Lupu, care nu și-a dat acordul nici pentru înregistrare, nici pentru transmisiune directă și a recitalului lui Evgheni Kissin aflat în aceeași situație).

Parte dintre concerte și recitaluri vor fi înregistrate - este cazul, de exemplu, al spectacolului „The infernal comedy” cu John Malkovich și al recitalului lui Murray Perahia – și vor fi difuzate între 30 septembrie și 3 octombrie, de la ora 19.00.

În pauzele transmisiunilor directe vor fi difuzate interviuri cu muzicienii-protagoniști, a căror formă scrisă este disponibilă în galeria alăturată.

Un calendar al transmisiunilor directe și concertelor înregistrate care pot fi ascultate la Radio România Muzical este disponibil.

În fiecare zi, de la ora 13.07 (în week-end, ora 13.15), aveți la dispoziție Agenda Festivalului George Enescu, ce cuprinde știri, opinii, comentarii despre evoluțiile din Festivalul Enescu. Mai jos aveți link către galeria audio a acestei emisiuni.

De asemenea, ascultătorii Radio România Muzical sunt așteptați în 21 septembrie, de la ora 20, la seara Radio România Muzical din Piața Festivalului Enescu: un concert cu ansamblul vocal Jazzapela și un program incitant de jazz vocal.

11 septembrie 2013

Publicat: miercuri, 11 Septembrie 2013 , ora 8.57

Miercuri, 11 septembrie, la Ateneul Român începe integrala concertelor pentru pian de Ludwig van Beethoven, propusă de un distins interpret și un cercetător interesat al muzicii pe care o cântă: Rudolf Buchbinder. "Să-l auzi și să-l vezi pe acest artist înseamnă să fii părtaș al unei experiențe incredibile - muzicalitate alături o tehnică extraordinară și de o vădită dragoste pentru instrumentul său. Iată motivele pentru care Rudolf Buchbinder se află în topul celor mai buni pianiști", se spune despre interpretul austriac născut în Cehoslovacia. La rândul său, argumentează că este de neconceput ca o lucrare să sune la fel de fiecare dată când o prezinți, iar calitatea muzicii de a fi mereu alta este ceea ce o face nemuritoare. Trebuie însă de fiecare dată să cauți perfecțiunea, adaugă Rudolf Buchbinder, aceasta fiind năzuința care stă în spatele oricărui proces artistic: nu este suficient să împlinești așteptările publicului, trebuie să i le depășești. În discografia sa de peste 100 de albume, pianistul Rudolf Buchbinder a inclus în urmă cu doi ani integrala concertelor de Beethoven - o va susține și la Ateneul Român, în datele de 11 și 12 septembrie, ora 17,00, ca solist și dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu.

Tot în 11 septembrie, la Sala Mare a Palatului evoluează Corul și Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma. Vor fi dirijate de Sir Antonio Pappano, unul din admiratorii sopranei Angela Gheorghiu, cu care a colaborat de altfel deseori. Programul propus de Antonio Pappano în 11 septembrie va cuprinde lucrări de Ravel, Dvorak și poemul simfonic Vox Maris de George Enescu, prezentat cu concursul tenorului Marius Vlad Budoiu.

Radio România Muzical și Radio România Cultural transmit în direct de la orele 17.00 și 19.30 concertele zilei de 11 septembrie din cadrul Festivalului Enescu.


Festivalul George Enescu la Radio România Muzical - 11 septembrie

  • AGENDA FESTIVALULUI. ora 13.07. Realizator MARINA NEDELCU. Producător Cristina Comandașu


  • Concert în direct. Ora 17.00 Ateneul Român

Seria "Recitaluri și concerte camerale"

ORCHESTRA FILARMONICĂ "GEORGE ENESCU"

Dirijor și solist : RUDOLF BUCHBINDER

Program :

Ludwig van Beethoven - Concertul nr. 2 op. 19 în Si bemol major pentru pian și orchestră

Ludwig van Beethoven - Concertul nr. 4 op. 58 în Sol major pentru pian și orchestră

Ludwig van Beethoven - Concertul nr. 3 op. 37 în do minor pentru pian și orchestră

Comentează- Maria Monica Bojin

Redactor pe post - Monica Mihalache


  • Concert în direct. Ora 19.30. Sala Mare a Palatului

Seria "Mari orchestre ale lumii"

ORCHESTRA SI CORUL DELL'ACCADEMIA NAZIONALE DI SANTA CECILIA

Dirijor : ANTONIO PAPPANO

Program :

Maurice Ravel - "O barcă pe ocean" (partea a 3-a din suita "Oglinzi") op. 43a

George Enescu - Poemul simfonic "Vox Maris" op. 31

Antonin Dvoűák - Simfonia a IX-a op. 95 în mi minor "Din Lumea Nouă"

Comentează- Monica Cengher

Pauza - Sebastian Crăciun

Redactor pe post - Monica Mihalache