Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

„Trio PETRE” pe scena Ateneului Român

Publicat: marți, 14 Iunie 2022 , ora 0.00
Recital cameral cu program clasico-romantic în această seară, în Sala Mare a Ateneului Român. Îl oferă „Trio PETRE”, din care fac parte violonista Luminitza Petre, violistul Adrian Vasile și violoncelistul Horațiu Ludușan.
Publicul are ocazia să audieze Trioul D. 471 în si bemol major de Franz Schubert, Divertismentul KV 563 în mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart și, la final, o creație beethoveniană: Trioul op. 3 în mi bemol major.
Trio PETRE a luat ființă în anul 2020, din necesitatea de a face muzică de cameră atunci când sălile de concert au rămas goale iar orchestrele au amuțit. „Un vechi proverb indian spune că orice problemă ține în cealaltă mână un cadou ascuns. Măiestria în viață constă în a vedea binele din fiecare dificultate. Nașterea ansamblului nostru este cadoul descoperit de trei artiști în perioada pandemiei, prin muzica de cameră. Recitalul nostru din 14 iunie are ca fir roșu conceptul de focus, în locul dispersiei. Cele trei lucrări alese aparțin lui Mozart, Beethoven și Schubert și au fost scrise într-un interval scurt, de doar 18 de ani (1788, 1796, 1816) Atât în cazul lui Mozart cât și în al lui Beethoven, piesele pe care le vom interpreta sunt primele din creația lor scrise pentru trio de coarde, iar tonalitatea este aceeași: mi bemol major. Piesa lui Schubert, în si bemol major, este neterminată, compozitorul finalizând o singură mișcare. Divertimento de Mozart are șase părți și este considerat de muzicologul american Alfred Einstein ca fiind una dintre cele mai nobile lucrări, în care fiecare instrument este primus inter pares și fiecare notă signifiantă.” - comentează violonista Luminitza Petre, liderul formației.
Ora de începere este 19,00.
Ștefan Costache