Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Enescu - declaratie de presă

Publicat: duminică, 26 Septembrie 2021 , ora 17.25

Astăzi la ora 15, Mihai Constantinescu, managerul Artexim și directorul executiv al Festivalului Internațional "George Enescu" a dat o declarație pentru presă în care a adresat mulțumiri publicului pe care l-a numit "extraordinar, deosebit", pentru înțelegerea și curajul pe care le-a avut vizavi de participarea la eveniment, într-o perioadă atât de dificilă și pentru încrederea acordată organizatorilor și Festivalului. Managerul Artexim a mulțumit, de asemenea artiștilor care au susținut concerte, inclusiv ansamblurilor românești, despre care a spus că s-au ridicat la un nivel foarte înalt de măiestrie. În acest context au fost menționate și ansamblurile Radio România. Un festival "din iubire" care, în ciuda reținerilor inițiale și a opreliștilor întâmpinate, inclusiv din partea unor persoane decidente, a reușit să se desfășoare la cele mai înalte standarde. Mihai Constantinescu a mulțumit Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Sănătății și DSP, cu care a avut o colaborare bună, precum și OMA Vision, care s-a ocupat de imaginea festivalului.

Programul a fost gândit încă din 2019, împreună cu directorul artistic Vladimir Jurowski și, din cauza pandemiei, a trebuit uneori refăcut, întrucât prezența unor ansambluri precum Orchestra Teatrului Mariinsky sau Filarmonica din Israel nu a mai fost posibilă. Au fost prezentate multe premiere ale unor opusuri de secol 20 și 21, Mihai Constantinescu răspunzând și criticilor care au apărut vizavi de conținutul programului, precizând că în cadrul unui festival este necesar să fie prezentate lucrări deosebite, iar nu piese obișnuite care pot fi ascultate într-o stagiune oarecare. Potrivit lui Mihai Constantinescu, Festivalul a câștigat în notorietate și a fost considerat de presa străină drept cel mai important eveniment dedicat muzicii clasice din lume, în această perioadă delicată, a pandemiei de COVID 19. Vorbitorul a trecut în revistă numele tuturor directorilor artistici ai Festivalului, de după revoluție - Lawrence Foster, Cristian Mandeal, Ioan Holender, Vladimir Jurowski - precum și președintele de onoare al ultimelor trei ediții, Zubin Mehta, subliniind contribuția pe care a avut-o fiecare dintre ei la evoluția calitativă a evenimentului.

Încasările din bilete au fost minime, dat fiind faptul că din cauza restricțiilor nu au putut fi vândute decât 70% sau chiar 50% din locuri, însă publicul a avut posibilitatea de a urmări online, gratuit, majoritatea evenimentelor, cifrele de până acum arătând că doar în prima săptămână au existat 120.000 de vizualizări. TVR a primit drepturi de difuzare a concertelor și le va programa potrivit grilelor sale, iar Radio România a transmis în direct aproape toate concertele din Festival.

Mihai Constantinescu a precizat că nu și-a asumat responsabilitatea de a decide programului ediției din 2023, neștiind care va fi viziunea următorului manager și nu dorit să comenteze faptul că până la acest moment nu știm cine va prelua ștafeta organizatorică a Festivalului Enescu, lăsând în sarcina Ministerului Culturii să se pronunțe.

Monica Isacescu