Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Orchestra „Tonhalle” din Zürich la București, în Festivalul „Enescu”

Publicat: duminică, 19 Septembrie 2021 , ora 0.00
Primul recital din programul de astăzi, 19 septembrie, al Festivalului Internațional „George Enescu” are loc de la ora 10 și 30 de minute, la Sala „Auditorium” a Muzeului Național de Artă din București. Vor putea fi ascultați violoncelistul Norbert Anger și pianista Sina Kloke, cei doi urmând să interpreteze lucrări semnate de Claude Debussy, Dmitri Șostakovici și George Enescu. Recitalul este transmis în direct pe frecvențele postului nostru. Comentează Andreea  Kiseleff.
Pe scena Sălii Radio, de la ora 13:30 va urca Orchestra Simfonică București, sub bagheta lui John Axelrod. Programul se deschide cu lucrarea „An Evening with Avishai Cohen Two Roses”, semnată de Avishai Cohen. Compozitorul va evolua atât în partitura solistică vocală, cât și în cea dedicată contrabasului, alăturându-se pianistului Elchin Shirinov și percuționistului Roni Kaspi. Melomanii vor putea asculta în continuare, Concertul latin pentru pian și orchestră de Gabriela Montero, solistă fiind însăși compozitoarea. „Diamantes Para Aranjuez” este titlul penultimei lucrări din acest program, semnată de José María Gallardo del Rey, cel care va interpreta partitura de chitară solo, alături de celălalt solist al lucrării, Roberto Vozmediano la cajón. Concertul se încheie cu Simfonia „Istanbul” de Fazil Say și poate fi ascultat pe frecvențele Radio România Muzical. La microfon se va afla Sebastian Crăciun.
De la ora 16:30, Ateneul Român este gazda Orchestrei Baroce și a Ansamblului Vocal „La Cetra” din Basel, conduse de Andrea Marcon. Muzicienii vor interpreta „La Concordia de’ pianeti” de Antonio Caldara, soliști fiind mezzosoprana Magdalena KoŸená, soprana Margriet Buchberger, contratenorul Christophe Dumaux și contratenorul Vadim Volkov, printre alții. Concertul va putea fi urmărit în transmisiune directă la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Prezintă Luminița Arvunescu.
Orchestra Tonhalle din Zurich susține ultimul concert din programul de astăzi al festivalului. Muzicienii elvețieni vor urca pe scena Sălii Palatului, sub bagheta lui Paavo Järvi, programul fiind deschis de Simfonia I op. 13 în mi bemol major de George Enescu. Urmează Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, solist fiind Rudolf Buchbinder, care o înlocuiește pe Khatia Buniatishvili, anunțată inițial. Iar ultima lucrare a serii este Simfonia a III-a „Renana” de Robert Schumann. Concertul va putea fi transmis în direct atât pe frecvențele postului nostru, cât și pe frecvențele Radio România Cultural. La microfon - Corina Răd
Petre Fugaciu