Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

In memoriam Dan Puican - personalitate marcantă a Radio România și a Teatrului Național Radiofonic

Publicat: sâmbătă, 14 August 2021 , ora 8.02

Anunțăm cu durere încetarea din viață a maestrului Dan Puican, personalitate marcantă a Radio România și a Teatrului Național Radiofonic, regizor cu o carieră artistică prodigioasă, încununată de numeroase premii și distincții.

"Radioul este viața mea și-i datorez totul, precum și actorilor cu care am colaborat, deoarece numai datorită lor am putut realiza spectacole care vor rămâne în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române", mărturisea maestrul, în Teatrul Național Radiofonic - volumul al II-lea (1973 - 1993).

Născut la 6 martie 1933, absolvent al Institutului de Teatru I.L. Caragiale din București, în faimoasa Promoție de Aur din 1956, ce-i cuprindea pe Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Sanda Toma, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea ș.a., angajat, din 1963, al Societății Române de Radiodifuziune, regizorul Dan Puican a pus în undă peste 1.000 de spectacole radiofonice, aducând la microfon nume ale scenei românești din ultimele decenii.

Trei dintre producțiile regizate de Dan Puican au primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic: Patima roșie de Mihail Sorbul în 1994, Circul a plecat, leii au rămas de Andrzej Mularczyk în 1998, și, în 1999, Caviar, vodcă și bye-bye de George Astaloș, creație ce a cunoscut o traiectorie artistică aparte, jucându-se, ca spectacol-lectură, la Paris, New York, Bonn, Tel Aviv, Bruxelles, Viena, Copenhaga, Stockholm, Berlin, München, Londra, Madrid, Roma, Sidney și în multe alte orașe din lume.

În 2013, Annie Muscă i-a dedicat volumul Dan Puican - Radioul este viața mea, apărut la Editura Adevărul Holding.

Personalitatea maestrului Dan Puican va rămâne mereu înscrisă în istoria culturală a Radio România, pentru o activitate prodigioasă, pentru creațiile sale sonore excepționale, pentru felul în care a știut să lucreze cu actorii, utilizându-le inspirat talentul și capacitățile de exprimare artistică.

Drum lin, Maestre!