Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Luminița Constantinescu, binecunoscuta realizatoare de emisiuni TV și Radio, a încetat din viață

Publicat: miercuri, 20 Ianuarie 2021 , ora 14.56

A încetat din viață criticul muzical Luminița Constantinescu, binecunoscuta realizatoare de emisiuni muzicale de televiziune și radio, în special a celor dedicate operei, atât la Televiziunea Română cât și la Radio România.

Născută în 24 februarie 1949, Luminița Constantinescu a absolvit Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din București în anul 1972, devenind redactor la secția "Operă, operetă" din Radiodifuziunea Română. Așa au luat naștere primele cicluri de emisiuni muzicale în care a adus în prim plan cele mai reprezentative figuri de soliști lirici.

Sfătuită de Iosif Sava, în anul 1979, Luminița Constantinescu s-a transferat la Televiziune, tot la secția de operă, unde a putut fi urmărită până la încetarea activității. De-a lungul celor peste treizeci de ani de carieră, o mare realizare a Luminiței Constantinescu a constituit-o lansarea tinerelor voci de operă, pe care le-a identificat și le-a promovat în ciclul de concerte transmise de televiziune "Vă place opera?". Dintre numeroasele producții realizate de Luminița Constantinescu amintim concertele cu public desfășurate pe scena Radioului, documentarele și ciclurile radiofonice "Biografii muzicale", "Zig-Zag muzical", "Al treilea gong", "Seară de operă", dar și portretele TV dedicate artiștilor de operă precum Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herlea sau Ludovic Spiess. A fost producător al emisiunilor "Placido Domingo în România", "Cele trei soprane", "Tenorul secolului la București - Luciano Pavarotti". De asemenea, filmele de operă "Cenușăreasa" de Gioachino Rossini și "Paiațe" de Ruggero Leoncavallo poartă semnătura reputatului om de televiziune.

Colaboratoare apropiată și constantă a postului Radio România Muzical, Luminița Constantinescu a realizat, pe frecvențele noastre, emisiunea-concurs "Alo, îmi place opera!", între 1998 și 2012, precum și "Diminețile dvs. muzicale", în anii 2005-2006.

Dumnezeu să o odinească în pace!

Mihaela Doboș, directorul fondator Radio România Muzical: "Era internată în spital din 30 decembrie și s-a prăpădit în această dimineață (n. r. 20 ianuarie 2021). Pentru mine a fost nu numai o colegă, a fost prietena mea cea mai bună. Am stat în cămin împreună până în clipa în care ea s-a căsătorit și a plecat cu soțul ei. Am rămas însă la fel de bune prietene în toată această perioadă, din anul 1967 când ne-am cunoscut la admitere la Conservator și până acum în ultima clipă. A fost una dintre cele mai bune colaboratoare pe care le-a avut Radioul, vorbesc despre perioada în care a trecut în televiziune, pentru că primii ani i-a petrecut în radio, alături de mine, ea la secția de operă, eu la secția de muzică corală. Apoi a trecut în televiziune și acolo a devenit unul din cei mai buni realizatori din Redacția muzicală, cu imaginație, cu o voință extraordinară și cu dragoste de muzică, și cu foarte multă pasiune. Tot ce făcea făcea cu pasiune, punea sufletul. Probabil de aia s-a și prăpădit acum, pentru că a ars ca o flacără. Așa că lumina ei s-a stins."

Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio: "Numele Luminiței Constantinescu - una dintre cele mai cunoscute și apreciate realizatoare de emisiuni radio și de televiziune - a fost sinonim cu pasiunea și dragostea nețărmurită pentru muzica de operă. În emisiunile realizate de-a lungul anilor la Radio România Muzical și Radio România Cultural, dar și în concertele-spectacol pe care le-a conceput și prezentat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Națională Radio, Luminița Constantinescu a dăruit ascultătorilor și publicului meloman momente de neuitat. Fie că erau tineri la începutul carierei sau artiști consacrați, cu respectate cariere în țară și străinătate, vocile operei românești și-au aflat în ea un susținător fervent, iar mulți dintre ei îi datorează Luminiței Constantinescu ascensiunea în lumea liricii."
Florica Jalbă