Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Ziua Culturii Naționale la RRM - aniversare pe rețelele sociale

Publicat: marți, 12 Ianuarie 2021 , ora 0.00
Pe conturile Facebook și youtube Radio România, în 15 ianuarie, începând cu ora 18.00 vor putea fi urmărite, din jumătate în jumătate de oră, înregistrările audio-video realizate de patru muzicieni, selectați de Radio România Muzical pentru a reprezenta România la prestigiosul concurs Concertino Praga 2021, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio. Cei patru muzicieni sunt violoncelistul Ștefan Iordachi, acompaniat la pian de Raluca Cimpoi Iordachi, chitaristul Tudor Torge, clarinetista Ioana Tomescu, acompaniată de pianista Ghizela Tulvan și violonista Sofia Smărăndescu (la pian: Cătălin Răducanu). 
Ștefan Iordachi are 11 ani și este elev la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, clasa profesor Ana Maria Paladi. Tudor Torge are 14 ani, este elev la Școala de muzică Augustin Bena din Cluj-Napoca, profesor Viorela Filimon. Ioana Tomescu are 15 ani, este elevă la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, clasa profesor Ovidiu Căplescu. Sofia Smărăndescu are 15 ani, este elevă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, clasa profesor Magdalena Ursu. 
Toți tinerii muzicieni au premii relevante câștigate la concursuri naționale și internaționale. Concertino Praga este cea mai veche și singura, în prezent, competiție pentru tineri muzicieni derulată sub egida Uniunii Europene de Radio. Se adresează muzicienilor cu vârsta până la 16 ani. Ediția 2021 se derulează astfel: un prim juriu internațional audiază înregistrările înscrise în concurs, urmând a fi selectați 25 candidați. În etapa a doua, alt juriu internațional selectează finaliști care vor fi invitați la Praga în septembrie 2021 pentru a susține etapa cu orchestră a concursului, în urma căreia se anunță câștigătorii.