Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață compozitorul Doru Popovici

Publicat: marți, 5 Martie 2019 , ora 13.24

Astăzi, 5 martie 2019, s-a stins din viață compozitorul și muzicologul Doru Popovici, la vârsta de 87 de ani.

Crezul său în puterile melodiei, cu adânci rădăcini în cântul bizantin, l-a singularizat în rândul generației din care a făcut parte - Wilhelm Georg Berger, Tiberiu Olah, Pascal Bentoiu, Anatol Vieru, Dumitru Capoianu, Myriam Marbé - ca un spirit contemplativ și un arhitect al esențelor.

Și-a început studiile muzicale la Timișoara sub îndrumarea compozitorului și muzicologului Liviu Rusu; la Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din București i-a avut profesori pe Mihail Jora și Mihail Andricu, iar specializările de la Darmstadt l-au atras pentru scurtă vreme în zona muzicii post-expresioniste.

În 1953, la 21 de ani, obținea primul premiu de compoziție dintr-un șir de 19 distincții, cu Sonatina pentru pian, editată ulterior la Lepzig. În 1954 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, unde a activat în comisiile de cor și în cele de muzică de camera și simfonică. În 1968 a fost angajat la Societatea Română de Radiodifuziune; timp de peste 40 de ani a pledat aici în favoarea tinerilor interpreți, compozitori și muzicologi și, nu în ultimul rând, pentru valorile naționale; Piese instrumentale și Corespondențe spirituale de Doru Popovici se numără printre cele mai longevive cicluri de emisiuni ale instituției noastre. După 1990 a fost profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică și la Universitățile particulare "Luceafărul" și "Spiru Haret" din București.

Dumnezeu să-l odihnească.

Lucian Haralambie