Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Vernisajul expoziției 'Muzicieni în arhiva CNSAS'

Publicat: marți, 5 Iunie 2018 , ora 0.00
Muzeul Național George Enescu prezintă, în Aula Palatului Cantacuzino astăzi, 5 iunie 2018, vernisajul celei de-a doua expoziții Muzicieni în Arhiva CNSAS realizată de Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu. Expoziția se înscrie în demersul constant al autoarei de a face cunoscute publicului interesat date și evenimente din biografiile unor muzicieni români, rămase timp de decenii ascunse în dosarele Securității. Documentele și fotografiile suprind evenimente din viața unor muzicieni ca Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Antonin Ciolan, Valentina Crețoiu, Petre Ștefănescu-Goangă sau Florica Musicescu.
Documentele care provin din Arhiva CNSAS sunt predominante (note, rapoarte, sentințe de condamnare, fișe penale, scrisori, fotografii de filaj etc). Ele sunt însoțite de fotografii, unele necunoscute până acum, care provin din alte fonduri arhivistice sau din colecții particulare.
De asemenea, Muzeul Național George Enescu are o contribuție semnificativă prin punerea la dispoziție a unui important fond foto-documentar, folosit de designerul expoziției, Oana Carianopol, pentru a sublinia anumite trăsături ale personalităților aduse în prim-plan și a configura cadrele generale pe care au fost etalate documentele.
În cadrul expoziției este prezentat și un document adresat de George Enescu dirijorului Antonin Ciolan, datat 1922, necunoscut până acum, aflat din 1945 în dosarul penal instrumentat pe numele lui Antonin Ciolan.
Larisa Clempuș