Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Concert Icon Arts la Universitatea Națională de Muzică din București

Publicat: marți, 14 Noiembrie 2017 , ora 0.00
În premieră în România, compozitori invitați din toată lumea au scris opusuri noi, pornind de la inspirația Monumentelor eroilor din București, Șelimbăr și Brașov. Astfel, Monumentele eroilor sunt readuse în atenția publicului, la 100 de ani de la încetarea Primului Război Mondial, prin intermediul muzicii clasice.
Astăzi, 14 noiembrie 2017, de la ora 19:00, are loc la Sala Mediateca a Universității Naționale de Muzică din București concertul final Arts District 100, un manifest cultural dedicat spațiilor de patrimoniu din România.
ICon Arts Ensemble, format din muzicieni de vârf ai scenelor din România, va interpreta șase lucrări în primă audiție absolută, fiecare dintre acestea având ca sursă de inspirație șase Monumente ale eroilor, amplasate în diferite cartiere ale Bucureștiului. Concertul va fi însoțit de proiecții cu fotografii documentare realizate de Mihai Benea. Interpreți: Raluca Stratulat - vioară, Andreea Țimiraș - violoncel, Mihai Murariu - pian, Adrian Buciu - flaut, invitat, Alexandru Anastasiu - percuție - vibrafon.
Intrarea publicului este liberă, iar concertul poate fi urmărit și online, în direct pe site-ul televiziunii culturale EnjoyTV.ro.
Programul conține piesele:'The Engineers', de Ivan Vukosavljevic, Serbia/Olanda (Monumentul Eroilor Geniști - Leul), „Aripi de aramă', de Șerban Marcu, România (Monumentul Eroilor, comuna Colentina), 'Martyr', de Mihai Murariu, România (Monumentul Eroilor din Sălăjan), „Vesper', de Timothy Doyle, Irlanda (Monumentul Eroilor CFR de la Gara de Nord), 'Ultimul străjer al capitalei,' de Sebastian Țună, România (Monumentul Ultimul străjer al capitalei), 'Each Trail for a Realm', de Juhani Vesikkala, Finlanda (Monumentul Eroilor din Militari).

Cu scopul de a readuce în atenția publică spații de patrimoniu prin intermediul muzicii clasice, UCIMR a lansat în anul 2016 manifestul cultural 'Arts District', aflat în prezent la cel de-al treilea sezon. Desfășurate sub forma unor documentare online de scurt - metraj, edițiile din acest sezon sunt grupate sub titlul de 'Arts District 100' și sunt dedicate eroilor și monumentelor Primului Război Mondial. Acest proiect cultural este inițiat de UCIMR - Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și este finanțat în cadrul Programului cultural 'București, oraș participativ' de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ArCuB.
Irina Cristina Vasilescu