Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Începe turneul derulat de Volkhard Steude, concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Viena

Publicat: marți, 30 Mai 2017 , ora 0.00
Violonistul Volkhard Steude, concertmaestrul Orchestrei Filarmonicii din Viena, și pianista Cătălina Butcaru, revin în România pentru o serie de recitaluri și un concert cu orchestra. Cei doi muzicieni vienezi au putut fi ascultați la noi în țară și anul trecut, când au susținut trei recitaluri. În 2017 ei vor cânta la București, la Sibiu și la Timișoara opusuri de Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms și Felix Mendelssohn.
Astăzi, 30 mai 2017, are loc primul recital, în Sala Mare a Ateneului Român, de la ora 20.00. Pe afiș: Sonata Nr.9 op.47 în La major "Kreutzer" și Sonata Nr. 8 în Sol major op. 30 nr. 3 de Ludwig van Beethoven, precum și Sonata nr. 1 in Sol major op. 78 de Johannes Brahms.
Mâine, în 31 mai 2017, muzicienii cântă la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, iar în 2 și 3 iunie 2017 în Sala Capitol a Filarmonicii "Banatul" din Timișoara.
Evenimentele se vor desfășura sub patronajul Excelenței Sale, Ambasadorul Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena. Împreună cu Filarmonica din Viena a susținut concerte în ipostază solistică sub bagheta unor dirijori renumiți ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim și Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă din nou publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la numai 16 ani la Conservatorul din capitala Austriei, de unde a obținut diploma de solist. Pianista reunește in palmaresul său numeroase premii la competiții naționale și internaționale, cum ar fi: Concursul Steinway în Viena, Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart etc. In 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria și România.
Irina Cristina Vasilescu