Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

'Muzica in vremuri totalitare' - masă rotundă la UNMB

Publicat: joi, 15 Decembrie 2016 , ora 0.00
Universitatea Națională de Muzică București organizează cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului intitulat "Muzica românească în regimuri totalitare", proiect susținut de Muzeul Național "George Enescu".
Discuțiile din cadrul acestei mese rotunde vor dezbate, cu predilecție, modul în care ideologiile regimurilor totalitare din România anilor 1930-1960 și-au pus amprenta asupra creației și personalităților muzicale din timpul celor patru regimuri în cauză: guvernarea Regelui Carol al II-lea, perioada Statului Național Legionar, dictatura militară instaurată de mareșalul Ion Antonescu și perioada de început a comunismului, în forma lui stalinistă.
Care au fost aceste muzici, cine au fost autorii lor, în ce fel puterea politică și-a anexat și subordonat acest instrument de propagandă sau ce rol au jucat aceste compoziții pentru creațiile ulterioare - sunt întrebări la care sunt invitați să răspundă cinci muzicologi - Valentina Sandu-Dediu, Antigona Rădulescu, Florinela Popa, Costin Moisil și Nicolae Gheorghiță, având și un invitat special: Ioana Pârvulescu, eseist, publicist, critic literar și profesor la Universitatea București.
Tot cu acest prilej va avea loc și lansarea volumului "Music in dark times. Europe East and West (1930), la Editura UNMB (2016), ce include lucrările simpozionului internațional cu același nume organizat la Colegiul Noua Europă din București în toamna anului 2014. Editor Valentina Sandu-Dediu.
Întâlnirea va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București (Sala de Vizionări - corp Mediatecă, etajul II) în data de 15 decembrie 2016, de la ora 18,00.