Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Nicolae Licareț va fi înmormântat astăzi, 24 noiembrie, la Cimitirul Izvorul Nou

Publicat: joi, 24 Noiembrie 2016 , ora 0.00
Astăzi, 24 noiembrie 2016, de la ora 12,00, va avea loc slujba de înmormântare a pianistului Nicolae Licareț, la biserica Sf. Ilie Rahova. Artistul va fi înhumat la Cimitirul Izvorul nou, lângă stația de metrou Dristor. Nicolae Licareț, director artistic al Filarmonicii "George Enescu", personalitate reprezentativă a artei interpretative românești, s-a remarcat ca un muzician rafinat și polivalent, în calitate de pianist, organist, clavecinist, atât în ipostaze solistice, cât și în ansambluri camerale, de-a lungul unei cariere bogate, desfășurate în țară și peste hotare. De asemenea, prin calitățile sale manageriale a contribuit semnificativ la conservarea tradiției de înalt standard profesional a Filarmonicii bucureștene și la promovarea valorilor artistice autentice.
Critica de specialitate a apreciat mereu favorabil arta lui Nicolae Licareț, caracterizându-l ca "un mare pianist și muzician", "partener ideal", "un virtuoz al clavecinului", "pianist strălucitor, cu o cultură a sunetului și discreție dinamică", "un artist de excepție al Barocului", "un mare colorist al orgii".
În 1968, Nicolae Licareț a devenit membru al Filarmonicii din București, instituție în care a activat aproape o jumătate de secol, iar din 1 ianuarie 1991 a servit drept director artistic.
Ca solist, muzician de cameră, acompaniator, membru fondator al cvintetului Concertino, Nicolae Licareț - unul dintre puținii interpreți cu activitate solistică concertistică la trei instrumente cu claviatură - a concertat în cele mai importante săli din Europa, America și Australia. Pentru merite deosebite a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu ordinul Steaua Solidarității Italiene în grad de Cavaler și cu ordinul Cavaler al Artelor și Literelor acordat de Statul Francez.
Nicolae Licareț s-a stins din viață luni, 21 noiembrie 2016, la Spitalul Floreasca, în urma unei îndelungi suferințe, iar sicriul cu trupul neînsuflețit și ceremonia de doliu au avut loc ieri, în foaierul Ateneului Român.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!