Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață Nicolae Licareț

Publicat: luni, 21 Noiembrie 2016 , ora 16.16

Astăzi, 21 noiembrie 2016, s-a stins din viață Nicolae Licareț. Pianistul în vârstă de 73 de ani a murit la Spitalul Floreasca, în urma unei îndelungi suferințe.

Critica de specialitate a apreciat mereu favorabil arta lui Nicolae Licareț, caracterizându-l ca "un mare pianist și muzician", "partener ideal", "un virtuoz al clavecinului", "pianist strălucitor, cu o cultură a sunetului și discreție dinamică", "un artist de excepție al Barocului", "un mare colorist al orgii".

În 1968, Nicolae Licareț a devenit membru al Filarmonicii din București, instituție în care a activat aproape o jumătate de secol, iar din 1 ianuarie 1991 a servit drept director artistic.

Ca solist, muzician de cameră, acompaniator, membru fondator al cvintetului Concertino, Nicolae Licareț - unul dintre puținii interpreți cu activitate solistică concertistică la trei instrumente cu claviatură - a concertat în cele mai importante săli din Europa, America și Australia. Pentru merite deosebite a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu ordinul Steaua Solidarității Italiene în grad de Cavaler și cu ordinul Cavaler al Artelor și Literelor acordat de Statul Francez.

Concertul susținut miercuri, 23 noiembrie, de Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijat de Iosif Ion Prunner, va fi dedicat mermoriei lui Nicolae Licareț. La Sala Mare a Ateneului Român, de la ora 19.00, vor fi interpretate Vecerniile Op. 37 de Serghei Rahmaninov. Soliști: Aneliya Vidinova Atanasova și Ioan Orheian. În aceeași zi, de la ora 10:00, Radio România Muzical va realiza un portret In Memoriam Nicolae Licareț, în cadrul emisiunii "Arpeggio".

Dumnezeu să-l odihnească.