Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Influența Elenei Bibescu în cariera lui George Enescu - subiectul unei cărți lansate astăzi la Târgul Gaudeamus Radio România

Publicat: joi, 17 Noiembrie 2016 , ora 9.15
Editura Spandugino lansează astăzi, 17 noiembrie 2016, cartea "Scrieri 5. Principesa Elena Bibescu, marea pianistă, născută Kostaki Epureanu, și începuturile carierei pariziene a lui George Enescu" de Constantin Dimoftache Zeletin. Lansarea are loc de la ora 17.00 în cadrul Târgului Gaudeamus Radio România la nivelul 4.50: 211. Invitați sunt autorul, muzicologul Viorel Cosma și istoricul Georgeta Filitti.
Volumul 5 al Scrierilor lui C.D. Zeletin, subintitulat Principesa Elena Bibescu, marea pianistă, născută Kostaki Epureanu, și începuturile carierei pariziene a lui George Enescu, prezintă întreaga viață a principesei Elena Bibescu, marea pianistă care l-a lansat pe George Enescu la Paris. Principesa a întreținut la Paris, vreme de peste un sfert de veac, un salon artistic în care se întâlneau marii artiști ai lumii. La 17 ani, George Enescu și-a făcut intrarea printr-un prim concert în salonul principesei, care a intuit geniul acestuia. Acesta i-a fost etern recunoscător pentru tot sprijinul acordat, considerând-o o a doua mamă, dedicându-i parte din creația sa. Elena Bibescu a murit la vârsta de 47 de ani, lasând în urma sa, în ciuda talentului și a faptelor sale, foarte puține detalii legate de existența sa.