Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Concurenții români și moldoveni din Concursul Internațional 'George Enescu'

Publicat: luni, 29 August 2016 , ora 15.16

La sfârșitul săptămânii, mai exact sâmbătă, 3 septembrie 2016, va începe ediția de anul acesta a Concursului Internațional "George Enescu". Primii care vor intra în concurs vor fi cei de la categoria violoncel, începând de duminică, 4 septembrie, iar lor le vor urma tinerii violoniști.

Aici, țara noastră va fi reprezentată și de două tinere violoniste - Ioana Cristina Goicea și Simina Croitoru.

În prezent, Ioana Cristina Goicea urmează cursurile prestigioasei Universități de Muzică și Teatru din Hanovra la clasa de master a profesorului Krzysztof Wegrzyn. Tânăra violonistă este căștigătoarea concursurilor internaționale J.Brahms 2013, Andrea Postacchini 2012, Kloster Schöntal 2011, precum și laureată a prestigioaselor competiții Fritz Kreisler 2014, Michael Hill 2013, ACM Trio di Trieste 2015 (împreună cu pianistul Andrei Banciu), Valsesia Musica 2013 și Ion Voicu 2009.

Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu Filarmonica "George Enescu", Orchestra Națională și Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, Ansamblul Concertino, Euro Symphony SFK, Filarmonica de Stat Chișinău precum și cu toate orchestrele simfonice din România.

Despre participarea la Concursul Internațional "George Enescu", Ioana Goicea a declarat:

"Înseamnă un eveniment deosebit de important, mai ales prin tradiția pe care o are acest concurs. Este o șansă foarte mare, consider eu. Și, de asemenea, prin faptul că se desfășoară aici, în București, la mine acasă, pentru mine este un eveniment foarte important. Pregătirile au decurs bine, încă se desfășoară și eu mă simt foarte încrezătoare. [...] Așteptările mele sunt să reușesc să dau tot ceea ce pot eu mai bine pe scenă în momentul în care cânt, în fiecare etapă. Toată pregătirea pe care am făcut-o înainte să aibă rezultatul acela... să ies de pe scenă și să fiu mulțumită. Cred că asta e cel mai important!"

Și violonista Simina Croitoru va concura la ediția de anul acesta. Actualmente masterandă a Universității Naționale de Muzică din Bucuresti, ea a cucerit premii încă de la vârsta de 7 ani. Amintim aici premiile I obținute la concursuri internaționale ca "Jeunesses Musicales", "Citta di Stressa", "Paul Constantinescu", "Mihail Jora" și "Rovere d'Oro".

Tot de la o vârsta fragedă, Simina a susținut recitaluri și concerte pe scene importante din București și nu numai, alături de majoritatea orchestrelor filarmonice din țară, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Simfonică București, dar și ansambluri din străinatate, evoluând sub bagheta unor dirjori precum Cristian Mandeal sau Horia Andreescu. Totodată, a realizat înregistrări pentru televiziuni din Romania și Italia și a efectuat turnee artistice în Europa.

Simina Croitoru ne-a vorbit despre această competiție:

"Concursul Enescu înseamnă pentru mine ca și pentru orice alt concurent o rampă de lansare, indiferent în ce moment al carierei te afli și, mai mult decât atât, o șansă de autocunoaștere și, până la urmă, de a cunoaște alte valori și alți oameni ca și tine și să descoperi dacă ești sau nu capabil să faci față unui stres și emoțional și social... din toate punctele de vedere. În ceea ce privește pregătirea pentru acest concurs, bănuiesc că la fel a fost la toți concurenții... Ne-am gândit, ne-am concentrat asupra propriilor tehnici și fiecare s-a apucat de studiu."