Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață compozitorul Adrian Enescu

Publicat: vineri, 19 August 2016 , ora 15.48

Compozitorul Adrian Enescu s-a stins din viață în cursul zilei de vineri, 19 august 2016, la vârsta de 68 de ani.

Adrian Enescu - compozitor, orchestrator și instrumentist - s-a născut la București în 31 martie 1948. A urmat studii muzicale la secția pian a Liceului de muzică nr. 2 din București, apoi la secția de compoziție a Conservatorului de Muzică 'Ciprian Porumbescu' (1974), unul dintre profesorii săi fiind Alexandru Pașcanu. Adrian Enescu s-a remarcat pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele său fiind asociat cu peste 60 de titluri.

Printre realizările lui Adrian Enescu în domeniul muzicii de film sau de teatru se numără coloana sonoră a filmului 'Noro', regizat de Radu Gabrea (2002), spectacolele de teatru 'Iluzia comică' de Pierre Corneille, în regia lui Alexandru Darie (Premiul UNITER pentru 'Cel mai bun spectacol', 2000), 'La țigănci', adaptare după Mircea Eliade, în regia lui Alexander Hausvater (2001), sau 'Anatomie. Titus. Căderea Romei' de Heiner Muller (r. Alexandru Darie, 2003). A realizat coloana sonoră pentru filmul 'Second Hand' (r. Dan Pizza, 2005) și muzica pentru filmul 'Femeia visurilor' (r. Dan Pizza, 2005).

În același timp, a fost printre primii artiști de muzică electronică din România, începând cu anii '70. Muzică electro-acoustică, simfonică și Jazz îi poartă, de asemenea, semnătura.

În 2016, compozitorului Adrian Enescu i-a fost acordat Premiul Radio România Cultural la secțiunea muzică pentru complexitatea artistică a Proiectului "BachFiles", un spectacol de succes al Teatrului Bulandra.

Trupul neînsuflețit al compozitorului va fi depus marți, 23 august, la Uniunea Compozitorilor și muzicologilor din România, unde cei dornici, pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.