Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Trei lucrări coregrafice în premieră pe scena românească

Publicat: marți, 7 Iunie 2016 , ora 0.00
La Opera Națională București are loc vineri, 10 iunie 2016, ultima premieră de balet a acestei stagiuni, spectacol ce va reuni trei lucrări coregrafice prezentate pentru prima oară pe o scenă din România: "In the Night", în coregrafia lui Jerome Robbins pe muzică de Frédéric Chopin, "In the Middle, Somewhat Elevated" (în coregrafia lui William Forsythe, pe muzica semnată de Thom Willems în colaborare cu Lesley Stuck) și "Theme and Variations" imaginată coregrafic de George Balanchine, având la bază muzică de Piotr Ilici Ceaikovski.
Jerome Robbins a prezentat pentru prima dată "In the Night" în 1970, la New York City Ballet. Coregrafia sa, în cel mai pur stil academic, cere stăpânirea la perfecție a tehnicii dansului cu partener, fiecare duet fiind ușor amplificat cu mișcări diverse, ce creează imagini surprinzătoare. Lucrarea coregrafică "In The Middle, Somewhat Elevated" a fost realizată de William Forsythe, o prezență activă în lumea dansului de peste 45 de ani, fiind considerat unul dintre reformatorii baletului. Lucrarea a fost realizată la Opera din Paris, în 1987, la cererea directorului de atunci al companiei, celebrul balerin Rudolf Nureev, cu renumita stea a baletului francez, Sylvie Guillem. Coregrafia a fost considerată revoluționară în arta dansului mondial, criticii afirmând că a schimbat pentru totdeauna fața baletului.
"Theme and Variations" a avut premiera mondială la New York, în anul 1947, fiind reluată și retușată de mai multe ori în anii următori de către George Balanchine, prin diversele sale colaborări cu dansatorii. Varianta lucrării coregrafice "Theme and Variations" ce va fi prezentată pe scena Operei Naționale București datează din anul 1970, de la New York City Ballet, fiind aceeași variație pentru balerini pe care Balanchine a realizat-o în 1947. Patricia Neary, una dintre balerinele favorite ale renumitului coregraf.
Pe scenă vor evolua, printre alții, Sena Hidaka, Bogdan Cănilă, Bianca Fota, Sergiu Dan, Andra Ionete, Robert Enache, Cristina Dijmaru, Francesca Velicu și Shuhei Yoshida. La conducerea Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare. Ora de începre, 19.00.