Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Ziua Yehudi Menuhin, în 22 aprilie la Radio România Muzical!

Publicat: joi, 21 Aprilie 2016 , ora 0.00
Vineri, 22 aprilie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului XX, violonistul și dirijorul Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut și iubit dintre discipolii lui George Enescu. De altfel, Yehudi Menuhin a avut o importantă influență promovarea moștenirii și creației enesciene la nivel internațional, mărturisind în numeroase ocazii despre cât de importantă a fost influența lui George Enescu asupra sa. Yehudi Menuhin a fost în mai multe ocazii oaspete al Festivalului Internațional "George Enescu", încă de la prima ediție, din 1958.
O generoasă selecție din discografia violonistului și dirijorului Yehudi Menuhin, poate fi ascultată la Radio România Muzical în cadrul Zilei Yehudi Menuhin mâine, 22 aprilie, între orele 10.00 și 15.30, în cadrul emisiunii în două părți realizate de Irina Cristina Vasilescu și Andreea Chiselev.
Tot mâine, la Radio România Muzical este programat de la ora 15.30 și un concert din cadrul Festivalului Yehudi Menuhin de la Gstaad - Elveția, locul unde Menuhin însuși a locuit începând cu anul 1957. Recitalul a avut loc în 2015 și a fost susținut de violoncelista Sol Gabetta și pianistul Jean Yves Thibaudet. Emisiunea "Concerte de 5 stele" este prezentată de Ana Voinescu.
Tot despre Menuhin și moștenirea sa este vorba și în emisiunea "Music box", programată duminică, 24 aprilie, de la ora 13.05, când poate fi (re)ascultat discul "A tribute to Yehudi Menuhin" semnat de violonistul britanic Daniel Hope, un fost elev al lui Yehudi Menuhin și ultimul interpret care a apărut în concert alături de Menuhin, înainte de moartea lui (12 martie 1999). Albumul cuprinde piese semnificative pentru relația dintre Menuhin și Hope, dar și piese contemporane dedicate lui Menuhin; audiția este însoțită chiar de comentariile lui Daniel Hope, desprinse dintr-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Muzical. Realizator: Cristina Comandașu.